Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, consideră că este foarte puţin probabil ca noul an universitar să se desfășoare în stil clasic, în discuţie fiind un scenariu hibrid, cu prezenţa în grupuri mici a studenţilor, care să participe fizic doar la activități practice, lucrări de laborator, prelegeri la materiile cu un număr mic de studenți prezenți în sala de curs, iar prelegerile pentru serii mai mari vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să ai într-o aulă universitară 100 sau 200 de studenţi – aceste măsuri vor preveni și limita îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus.

De asemenea, în funcție de evoluţia şi tendinţa situaţiei epidemiologice a infecţiei COVID-19 şi a recomandărilor Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, dar și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, scenariul pe care sperăm să-l putem implementa începând cu semestrul de primăvară, este să revenim la modalitatea clasică de predare, atât de necesară învățământului superior tehnic ingineresc! Foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică, din 1 septembrie. Ne-am dori, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta, a punctat rectorul UTM.

Deoarece încadrarea studenților anului I în marea familie UTM-istă, în această perioadă pandemică, este un factor important al scenariului discutat, la inițiativa dlui rector, au fost create grupuri de lucru și s-a decis începerea filmărilor, atât Prelegeri, Seminare, cât și Lucrări de Laborator pentru studenții anului I, care vor acoperi suportul de curs la circa 18 discipline de studii, aferente următoarelor domenii:

  • Matematică;
  • Fizică;
  • Chimie;
  • Mecanică;
  • Programare;
  • Desen tehnic.

Lecțiile video înregistrate vor fi stocate pe platforma Universității cu acces gratuit pentru oricine va accesa domeniul web – utm.md. Acest lucru nu înseamnă că studenții nu trebuie să meargă la cursuri, dar în orice moment, studentul va putea urmări din nou prelegerea sau ora practică – înregistrată, acest lucru fiind indiscutabil un suport în plus în cazul scenariului hibrid de studii.

În acest context, coordonați fiind de dl Dinu ȚURCANU, prorector UTM, și dna Natalia BURLACU, conf. univ. dr., Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, au fost create grupuri de lucru, care în termeni record au identificat conținutul curricular de filmat pentru fiecare disciplină (pe fiecare dimensiune: prelegere, seminar etc.), au fost stabilite numărul de ore de filmat (ore de prelegeri, ore de seminar și, după caz, lucrări de laborator), a fost stabilită durata unei ore de filmat, în funcție de disciplină, au fost identificate și desemnate cadrele didactice care participă la filmările cursurilor.

În funcție de tipul lecției și specificul disciplinei, au fost selectate locațiile de filmat în cadrul blocurilor de studii universitare, în care zilnic angajații Direcției Tehnologia Informației și Comunicații, sub egida dlui Vasile CHETROI, șef direcție, înregistrează, iar ulterior editează sute de ore filmate, astfel ca din 1 septembrie, pe lângă instrumentele IT utilizate pe larg de cadrele didactice ale Universității Tehnice a Moldovei în perioada martie – iulie 2020, să vină în ajutor studenților și lecțiile video.

Actualmente de către personalul și cadrele didactice implicate în acest proiect de anvergură, au fost filmate peste 400 de ore academice și editate deja peste 200 de ore, obiectivul proiectului fiind de circa 1000 de ore academice, disponibile din 1 septembrie.

(Visited 4.564 times, 1 visits today)
1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] informațiilor prezentate de universitate, prelegerile pentru serii mai mari de studenți vor fi în regim […]

Comentariile sunt închise.