Școala de vară „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”

În perioada 29 iunie – 03 iulie 2020 la FIEB, UTM s-a desfășurat școala de vară online „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene, organizată în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea Jean Molnnet Module EU4SID.

Conform agendei, echipa EU4SID, reprezentată de coordonatorul proiectului Cornelia CRUCERESCU și membrii echipei de proiect Rafael CILOCI și Veaceslav BÂRDAN, a trezit interesul studenților cu subiecte relevante la tematica evenimentului.

Discuții interesante au fost inițiate pe marginea prezentărilor invitaților speciali, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-lor și întreprinderilor private.

Constantin ȚURCANU, șef Direcția analiză, inovare și instruire, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a prezentat etapele implementării Programului de ecologizare a ÎMM în RM (aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.592/2019) în scopul promovării, susținerii și dezvoltării capacităților ÎMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor. Implementarea programului de ecologizare și a planului de acțiuni sunt finanțate din bugetul de stat al Republicii Moldova și susținute prin intermediul Proiectului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană.

Studenții au fost entuziasmați să afle detalii despre practica în dezvoltarea unei afaceri ecologice, adresând întrebări directorului întreprinderii SRL „Glacial Empire”, Andrei ALBU.

Ghenadie GRUBÎI, specialist principal al Agenției „Moldsilva”, a venit cu informații actuale și interesante despre rolul pădurilor în ecosistemul unei țări și practicile europene privind managementul forestier durabil.

Un interes deosebit a trezit informația despre realizările și perspectivele privind eficiența energetică în RM, racordate la politicile europene, prezentată de către Nicolae MAGDÎL, consultant superior, Direcția politici în domeniul energetic, Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Natalia GURANDA, expert de mediu al ONG „EcoContact”, a oferit multiple detalii privind regulile economiei verzi promovate de UE și aspectele evaluării impactului de mediu al afacerilor.

Pavel TUHARI, director „Unisim-Soft” SRL, a atras atenția studenților spre digitalizarea proceselor de business și diversitatea lor, specificând care sunt etapele implementării unui proces digitalizat.

Școala de vară s-a desfășurat utilizând platforma Microsoft Teams, cu participarea a cca 17 studenți de la 7 facultăți ale UTM: FIEB, FTA, FEIE, FCIM, FCGC, FTP, FIMIT.

Proiectul EU4SID este implementat cu suportul UE prin intermediul Programului Erasmus+.

Mai multe informații despre EU4SID – pe https://proiecte.utm.md/jean-monnet-2

[av_gallery ids=’76252,76253,76254,76255,76256,76257,76258,76259,76260,76261′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’10’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-ppo916′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU