Astăzi, 29 mai 2020, în cadrul Târgului de Cariere Digital, Moldova – o premieră în domeniul evenimentelor de recrutare și employer branding, care construiește o experiență virtuală complexă, transformând evenimentele offline în oportunități de promovare și recrutare online, prorectorul UTM, Dinu Țurcanu a prezentat publicului online “Noile realități pe piața muncii pentru studenți și tinerii absolvenți” – o abordare inovativă a competențelor și abilităților atât de necesare pentru profesiile Viitorului.

Dl Țurcanu a menționat că, indiferent de domeniul pentru care te-ai specializat sau în care ai o experiență relevantă, există un set de competențe cheie care te pot ajuta pe termen lung. Luând în considerare faptul că atât tehnologia cât și metodele de recrutare evoluează și se modifică constant, trebuie să fii pregătit pentru toate aceste schimbări și să îți păstrezi relevanța pe piața forței de muncă. Diploma nu mai este de mult unicul diferențiator pe piața muncii. Acest set de competențe te poate ajuta atât în cazul în care vrei să te reorientezi profesional, cât și în situația în care îți dorești să avansezi în cariera pentru care te-ai pregătit:

 • Abilitatea de a comunica eficient în limba maternă
 • Abilitatea de a comunica în cel puțin o limbă străină
 • Cunoștințe tehnice de bază
 • Capacitatea de învățare
 • Competențe sociale și civice
 • Simțul inițiativei
 • Creativitate

Una dintre cele mai frecvente discuții legate de viitor este că roboții vor înlocui munca oamenilor. Până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi, urmând ca în 3 ani peste 75 de milioane de locuri de muncă să dispară. Ca urmare a acestei noi revoluții tehnologice, ”roboții” vor genera însă 133 de milioane de noi joburi, conform World Economic Forum. Evident însă că mulți vor avea de suferit în lipsa capacității de adaptare la noile realități tehnologice și noi modele de business, dar mai ales din cauza timpului prea scurt rămas pentru reskilling.

Viitorul nu vine deodată și cu siguranță nu vine peste tot în același timp. Evoluțiile în inteligență artificială, automatizare, big data sau cele mai puțin tehnologice ca trenduri de îmbătrânire a populației au însă efecte semnificative asupra meseriilor și activității umane în viitor. Roboții nu vin și ne iau toate joburile, dar cu siguranță multe din joburile clasice sunt în pericol de transformări semnificative pe perioada următoarelor decade. Activitățile ce implică acțiuni repetitive vor dispărea din ce în ce mai rapid. Mai jos câteva dintre joburile ce vor fi semnificativ transformate sau vor dispărea în următoarea decadă atât în state dezvoltate tehnologic, cât și în curs de dezvoltare.

 1. Agenți de turism
 2. Asistenți administrativi
 3. Asistenți avocați
 4. Casieri
 5. Contabili
 6. Lucrători agricoli
 7. Lucrători fast-food
 8. Lucrători în construcții (unele specializări)
 9. Lucrători în manufactură
 10. Muncitori în construcții
 11. Ofițeri de împrumut
 12. Operatori mașini cusut
 13. Operatori printare
 14. Piloți militari
 15. Poștași și lucrători poștali
 16. Șoferi de transport
 17. Traderi de bursă

Cum arată câteva din joburile viitorului apropiat și puțin mai îndepărtat? Fie că vorbim despre joburi ce țin de tehnologia informației, inginerie medicală sau interacțiune umană, din ce în ce mai multe din joburile viitorului sunt strâns legate de tehnologii ca AI, machine learning sau viața în spațiul digital. Vă prezentăm mai jos 30 din joburile ce vor domina viitorul muncii în următoarele decade.

 1. Analist Securitate cibernetică
 2. Antreprenor în economie circulară
 3. Asistent de sănătate
 4. Blockchain Developer
 5. Consilier în Detoxifiere Digitală
 6. Designer avatari robotici
 7. Designer cyborgs
 8. Designer de member bionice
 9. Developer VR și AR
 10. Ghid turism spatial
 11. Inginer biomedical
 12. Inginer de biologie sintetică
 13. Inginer de control al vremii
 14. Inginer de nanotehnologie
 15. Inginer deșeuri
 16. Inginer genetic
 17. Inginer sănătate la distanță
 18. Manager de servicii de sănătate
 19. Manager pentru viața digital
 20. Service roboți personali
 21. Software Developer
 22. Specialist AI
 23. Specialist Controlul Emoțiilor
 24. Specialist implanturi creier
 25. Specialist în agricultură urbană
 26. Specialist transfer al minții
 27. Technician Printare 3D și 4D
 28. Tehnician de energie eoliană
 29. Tehnician de energie solară
 30. Tehnician în clădiri smart

Ce abilități ar trebui să dobândească copiii din generațiile curente și cele viitoare pentru a se putea adapta viitorului? Mai jos 15 dintre abilitățile importante pentru fiecare dintre noi, dar în special pentru generațiile mai tinere.

 1. Abilități în tehnologii noi
 2. Ascultare activă
 3. Adaptabilitate
 4. Autodisciplină
 5. Autonomie în învățare
 6. Capacitate de colaborare virtuală
 7. Comunicare interpersonală și lucru în echipă
 8. Creativitate
 9. Empatie
 10. Flexibilitate cognitivă
 11. Gândire critică și rezolvarea problemelor complexe
 12. Inteligență culturală și de diversitate
 13. Inteligență emoțională
 14. Leadership colaborativ și inițiativă
 15. Rezolvarea problemelor complexe

Competențele pe care le însușești în anii de studii și la primul loc de muncă te pot ajuta în construirea unei viitoare cariere de succes. Investește în pregătirea ta, implică-te în proiecte inedite, organizează, planifică, pune ideile în practică. Însușește-ți toate aceste competențe pentru a te asigura că, indiferent în ce direcție se va îndrepta piața forței de muncă în viitor, tu ești pregătit și îți poți găsi cu ușurință un loc de muncă sau poți avansa în carieră, ajungând pe o poziție de top!

În zilele derulării evenimentului, fii online pentru a interacționa LIVE cu companiile prezente, pentru a aplica în timp real la posturile disponibile și pentru a urmări discuțiile interactive, webinariile, prezentările companiilor, aici: https://www.facebook.com/events/3013125782084960/

(Visited 344 times, 1 visits today)