FIEB, FUA, EU4SID

Seminarul de informare despre oportunitățile programului Erasmus+ pentru internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior, organizat joi, 31 octombrie, de către responsabilii pentru relații internaționale de la Facultatea Inginerie Economică și Business (conf. univ., dr. Cornelia CRUCERESCU), și Facultatea Urbanism și Arhitectură (lect. univ. Alina OSTAPOV), a întrunit două evenimente: lansarea proiectului Jean Monnet Module Dezvoltarea Industrială Durabilă în Contextul Integrării Europene (EU4SID) și informarea studenților despre oportunitățile de mobilitate academică Erasmus+ .

În prima parte a evenimentului, Facultatea Inginerie Economică și Business și membrii echipei de proiect au fost felicitați de către invitați cu ocazia câștigării proiectului Jean Monnet – EU4SID, arătându-se mândri și dornici să se implice plenar în implementarea cu succes a acestuia.

Un asemenea proiect este unul de pionierat pentru UTM. Având și o tematica foarte actuală, va contribui negreșit la promovarea inovațiilor educaționale și sporirea vizibilității UTM, a declarat prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN, prorector finanțe și relații internaționale.

Importanța proiectului rezidă în faptul că permite realizarea năzuințelor cadrelor didactice privind organizarea studiilor și a diverselor activități dedicate cunoașterii și promovării valorilor și principiilor Uniunii Europene, a menționat în context Claudia MELINTE, coordonator al Oficiului Național Erasmus+.

Victoria ROȘA, consilier principal de stat al Primului Ministru, a făcut referință la suportul constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în diverse domenii, inclusiv educațional. Programul Jean Monnet se încadrează într-un șir de inițiative favorabile atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice și este firesc să ne dorim și să tindem să valorificăm toate oportunitățile, contribuind astfel la dezvoltarea și prosperitatea țării.

Participanții la eveniment au luat cunoștință de obiectivul de bază și obiectivele specifice ale proiectului, acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru diferitele grupuri-țintă și rezultatele care se preconizează (https://proiecte.utm.md/jean-monnet-2/), acestea fiind prezentate de către coordonatoarea de proiect, conf. univ., dr. Cornelia CRUCERESCU. D-sa a menționat că activitatea de bază a proiectului ține de organizarea cursului de master, integrat în trei programe de studii din cadrul FIEB – „Managementul strategic al dezvoltării industriale durabile în contextul integrării europene”. Pentru studenții din afara acestor programe de studii, atât de la ciclul licență, cât și de master, va fi organizată o școală de primăvară/vară cu aceiași tematică, care, respectiv, va culmina cu eliberarea certificatelor de participare. Studenții care vor ocupa locuri de frunte la concursul de eseuri și celor mai bune teze de master pe tematica proiectului vor primi certificate de confirmare.

Conf. univ., dr. Rafael CILOCI, decan FIEB, membru al echipei de proiect, a subliniat importanța dezvoltării competențelor de dezvoltare durabilă prin prisma integrării europene în diferite ramuri – construcții, industrie, energetică s.a. Proiectul Jean Monnet aduce o contribuție majoră în acest sens, iar viitorul este al tinerilor care vor realiza aceste deziderate prin implementarea cunoștințelor complexe și multidisciplinare.

Studiile despre Uniunea Europeană merită mai multă atenție, consideră conf. univ., dr. Veaceslav BÂRDAN, șef Departament Teorie Economică şi Marketing, membru al echipei de proiect. Importanța acestor studii contribuie esențial la formarea profesională a studenților, care le permite să deschidă mai multe porți și să avanseze în cariera lor profesională, dar și la educarea tinerilor în spiritul democratic și participativ la dezvoltarea țării.

În a doua parte a seminarului studenții au fost informați despre ofertele programului Erasmus+ privind mobilitățile academice şi avantajele acestora, prezentate de către Claudia MELINTE – coordonator al Oficiului Național Erasmus+. Dna prorector Larisa BUGAIAN i-a îndemnat pe studenți să acorde o atenție deosebită studierii limbilor străine, să acceseze site-ul UTM pentru a fi la curent cu toate evenimentele desfășurate la universitate, să fie activi și să aplice la ofertele de mobilitate pentru studenți.

Totodată, studenții Facultății Urbanism şi Arhitectură – Tudor VLAS, Mihaela LEAHU, Ion MANEA, Victoria LUNGU şi Daniela LUNGU au împărtășit crâmpeie din experiența acumulată în cadrul acestui program. De asemenea, au vorbit şi despre alte posibilități, la care studenții pot aplica direct, cum ar fi: Youth Exchange, training-uri, Job Shadowing, Study Visits, Global UGRAD, voluntariat şi altele. Tinerii au oferit suport informațional colegilor lor și le-au sugerat să aplice la diferite programe, cu scopul de a-și lărgi orizontul din diferite aspecte: cultural, spiritual, moral, social!

[av_gallery ids=’63935,63936,63937,63938,63939,63940,63941,63942,63943,63944,63945,63946,63947,63948,63949′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’3′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ id=” custom_class=” av_uid=’av-2cgmwt’ admin_preview_bg=”]

[av_gallery ids=’63969,63970,63971,63972,63973′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ id=” custom_class=” av_uid=’av-q6e9ml’ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU