Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de Valentin ILCO, cercetător în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale din cadrul UTM, participă la cel de-al 70-lea Congres Astronautic International – IAC, găzduit de Institutul American de Aeronautică și Astronautică – AIAA, Washington DC, SUA, în perioada 21-25 octombrie 2019.

Pe parcursul acestei săptămâni, cei mai importanți specialiști de pe mapamond implicați în explorarea domeniului spațial își propun să abordeze perspectivele progresului spațiului în variile sale forme, alegând pentru ediția din acest an un motto foarte sugestiv: „Space: The Power of the Past, the Promise of the Future”. Subiectul este unul deosebit de stringent acum, când am marcat de curând 50 de ani ai Misiunii Apollo 11, actuala ediție a Congresului fiind dedicată comemorării acelui „pas mic pentru om, salt uriaş pentru omenire”, după cum denumise la 1969 Neil Armstrong momentul exceptional al ieșirii sale (a Omului!) din modulul Eagle, păşind pe suprafaţa Lunii. Constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă, și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar, Appolo 11 avea să devină prima misiune în care Omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, Luna. Pe 20 iulie 1969, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.

Primul pas al Omului pe Lună a fost evocat în deschiderea lucrărilor Congresului de către vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, administratorul principal NASA, Jim Bridenstine, presedintele Federatiei Internationale de Astronautică, Jean-Yves Le Gall, care au subliniat necesitatea promovării în continuare a cooperării astronautice internaționale. Vorbitorii au menționat, de altfel, și una din cele mai mari perspective spre care se îndreaptă omenirea în explorarea spațiului – cea de a ajunge la o fază imposibilă odată, dar devenită deja un reper al explorării spațiale: oamenii mergând pe Lună pentru a-și sărbători realizările de anvergură. În acest context, delegații la congres au celebrat echipajul misiunii Apollo 11, acesta fiind reprezentat de către Buz Aldrin, care a primit Premiul de recunoștință.

Congresul se bucură de un program bogat, format din sesiuni plenare, prezentări cheie, prezentări tehnice, precum și un forum global de networking și multe evenimente de socializare. La lucrările congresului participă peste 6300 de delegați, reprezentanți ai peste 100 de instituții, companii, institute de cercetare și agenții spațiale din Canada, China, Europa, India, Japonia, Rusia, care prezintă ultimele rezultate tehnologice și științifice de profil, inclusiv aparate foto astronautice dezvoltate de companii private chineze. Totodată, prin abordarea diverselor probleme globale axate pe tehnologia spațială și a misiunilor spațiale umane, participanții la congres tind să contribuie la avansarea și diseminarea cunoștințelor noastre despre spațiu și să încurajeze dezvoltarea de active spațiale prin cooperare internațională.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)