Studenții DIIS-FCIM-UTM, mereu la înălțime

Activi, inventivi, perseverenți, studenții DIIS – Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor, condus de conf. univ., dr. Viorica Sudacevschi, FCIM – Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, nu ezită să beneficieze de posibilitatea să arate lumii ce au învățat și să-și implementeze cunoștințele în practică. Într-un timp foarte scurt, ei au reușit performanța de a participa cu succes la câteva concursuri internaționale.

Concursul „BOSCH FUTURE MOBILITY CHALLENGE – 2019” organizat de Robert Bosch Engineering Center, Cluj-Napoca, România în perioada 15 – 20 mai 2019, a atras atenția a cinci studenți ai programului de studii „Calculatoare”: Ion SAMOIL, Ion SMOCHINA, Mihai RUSU, Andrei ŢURCANU şi Eugeniu NICOLENCO, care au format o echipă – „Give Five”. Ghidați de conf. univ., dr. Victor ABABII şi lect. univ. Viorel CĂRBUNE, ei au elaborat și au participat la acest concurs cu proiectul „Self Driving Car”. Tematica proiectului a inclus dezvoltarea algoritmilor de achiziţie şi procesare a imaginilor pentru conducerea autonomă a unui vehicul la scara 1:10 în raport cu dimensiunile reale. Traseul pentru testarea funcţională a vehiculului a reprezentat, de fapt, un traseu real cu marcaje şi semne rutiere de circulaţie, intersecţii cu semafoare şi fără, treceri de pietoni, staţii pentru transportul urban, parcare etc. Pentru mișcarea autonomă și respectarea regulilor de circulație au fost utilizați algoritmi de inteligenţă artificială cu proprietăţi cognitive. În rezultatul jurizării, echipa Universităţii Tehnice a Moldovei s-a clasat pe locul 9, menţionându-se că este echipa cu cea mai bună prezentare. În calitate de premii studenții au primit vehiculul şi pachetul cu module software pentru dezvoltarea aplicaţiilor în acest domeniu.

Studenții DIIS-FCIM au fost prezenți la Cluj-Napoca, România și în perioada 21-24 mai 2019, unde s-au desfășurat „ZILELE EDUCAŢIEI MECATRONICE – 2019”, eveniment organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În cadrul acestui concurs de realizări ale studenţilor în domeniul mecatronicii, studenţii Nichita GONCEAR şi Ion JURATU de la „Robotică şi mecatronică” şi Iulian LUNGU şi Neonil ROŞCA de la „Calculatoare şi reţele” au prezentat două proiecte şi o comunicare ştiinţifică. În rezultatul evaluării proiectelor echipa Universităţii Tehnice a Moldovei a obţinut Premiul Special oferit de către directorul general al INSTITUTULUI NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU MECATRONICĂ ŞI TEHNICA MĂSURĂRII – Bucureşti, pentru proiectul „Sistem de sortare”.

Devenit deja tradițional pentru studenții FCIM, concursul internaţional „HARD & SOFT – 2019”, ajuns deja la a 26-a ediţie, organizat de Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, România, a întrunit în perioada 19-26 mai 2019 și două echipe de la UTM pasionate de dezvoltarea aplicaţiilor hardware şi software. Originalitatea „HARD & SOFT” rezidă în dezvoltarea proiectelor cu o tematică anunţată în prima zi de concurs, utilizând doar dispozitive oferite de organizatori, care ulterior evaluează proiectele pe baza a patru criterii: originalitate, complexitate, execuţie şi prezentare publică. Anul acesta echipele au avut o sarcină deosebit de importantă, cu un impact social sporit. Denumirea generică a concursului a fost IoT4U (Internetul Lucrurilor pentru tine), iar participanții au avut de ales între patru subiecte:

  • O jucărie pentru un copil, un adult sau un animal de companie;
  • O jucărie educativă;
  • Dispozitiv de asistență pentru un copil cu o funcție specială;
  • Un dispozitiv de asistență pentru o persoană cu dizabilități sau persoană în vârstă.

La concurs au participat 15 echipe din Germania, Republica Moldova, România, Ucraina şi Serbia. UTM a fost reprezentată de două echipe, coordonate de conf. univ., dr. Victor ABABII. Prima echipă a fost constituită din studenţii specialităţii          „Calculatoare” Stanislav SANDUŢA, Daniel CURMEI Cristian, CRUCEAN şi Alexandru MARGINA, care s-au clasat pe locul IV. Cea de-a doua echipă a fost formată din studenţii Vadim PLATON, Victor POPA (specialitatea „Automatică şi informatică”), şi Andrei MIRON și Dan-Cristian SURDU (specialitatea „Calculatoare şi reţele”), care s-au clasat pe locul XI.

Felicitări, dragi studenți! Felicitări, DIIS-FCIM-UTM!

(Visited 84 times, 1 visits today)