UTM – co-organizator al Workshopului internațional dedicat infrastructurii critice de spațiu

În perioada 21 – 22 mai 2019, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a participat la un workshop internațional dedicat infrastructurii critice de spațiu „Space Critical Infrastructures”, desfășurat cu susținerea Programului Știință pentru Pace și Securitate al NATO la Norfolk, Virginia, SUA.

Dependența tot mai mare de sistemele spațiale plasează subiecții implicați în zona infrastructurii critice, a cărei perturbare sau distrugere poate genera daune incomensurabile. În acest context, obiectivul evenimentului a fost să aducă la aceeași masă experți recunoscuți din țările membre NATO și țările partenere și oameni de știință din domeniul spațiului internațional și managementul infrastructurilor critice pentru a aborda problema rezistenței infrastructurii spațiale dintr-o perspectivă multidisciplinară. Cum? Elucidând riscurile și pericolele  (inclusiv acțiunile  de război/conflict, „gunoiul” cosmic) ce planează asupra infrastructurii de spațiu și explorând diverse abordări teoretice și metodologice moderne, tendințe științifice și tehnologii emergente pentru viitorul studiilor spațiale (cum ar fi Blockchain, IoT, și micro/nanosateliți), pentru a efectua o analiză și a contura posibilele oportunități și soluții care să contribuie la contracararea amenințărilor privind securitatea spațiului.

Universității Tehnice a Moldovei și implicit rectorului UTM i-a revenit rolul de co-director al comitetului de organizare al acestui important atelier de cercetare avansată în domeniu, alături de Old Dominion University din Norfolk, Virginia și College of Emergency Preparedness, Homeland Security and Cybersecurity, University at Albany, State University of New York, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan având și două intervenții substanțiale în sesiunile de discuții: „Experiences of NATO / Partner Nations on Space Studies” (comunicarea „Satellite project at Technical University of Moldova/Center of Space Tehnologies”) și în cea de formulare a concluziilor și recomandărilor.

(Visited 26 times, 1 visits today)