A nins ca în povești mai ieri, semn că iarna își reintră în drepturi. E vreme de stat la gura sobei. Și chiar dacă tradiția șezătorilor se cam perindă, datinile pe care acestea se țin sunt perene și dau culoare vieții.

Admir de mai multă vreme broderiile făcute publice de către Mihaela RUSNAC, absolventă a programului de studii „Modelarea și tehnologia confecțiilor din țesături”, Facultatea Textile și Poligrafie (FTP). Fețe de masă, fețe de pernă brodate cu flori sau piese vestimentare garnisite cu ornamente florale. O paletă largă de metafore exprimate prin culoare, veritabile opere transpuse pe pânză, de te miri câte minuni se pot face cu un simplu ac, o croșetă și un mănunchi de fire colorate.

Găsește și denumiri sugestive pentru lucrările sale. Bunăoară, „Epopeea rozelor”:

„E o față de masă brodată cu flori autentice, specifice tradiției poporului nostru. Culoarea roșie, cu tumultul ei de nuanțe, vine să arate câtă bucurie, iubire, speranță trăiește în sufletul acestui popor, iar verdele, în două nuanțe, ar semnifica tărâmul pe care trăim, bogat și roditor. Cu astfel de caracteristici poți „îmbrăca o masă”, spune Mihaela.

Micile metafore florale au fost încadrate cu ajutorul broderiei manuale pe o țesătură cu suprafața de 1×1,5 m, lucrarea fiind finisată cu dantelă croșetată manual.

Pe o față de pernă apare, printre stele, chipul Mamei. Lucrarea este întregită pe margini, din nou, cu dantelă, de astă dată aceasta semnificând parcă infinitul, necuprinsul. „Mama – începutul tuturor începuturilor. Originea tuturor viselor, dorințelor și speranțelor. Un univers întreg într-o singură ființă”, își descrie Mihaela lucrarea, iar metaforele din broderii pogoară parcă în cuvinte.

Mai spune că sursa sa de inspirație o constituie tezaurul de la bunici. Și etalează o salbă de prosoape, în care redescoperim aceleași râuri-râuri de flori ce-ți fură ochii. „Tradițiile dau culoare vieții. Mă inspir din ele și încerc să transpun culorile vieții în lucrările mele”, conchide Mihaela.

Actualmente Mihaela RUSNAC este studentă la master, anul I, urmând programul „Design și dezvoltare de produs” în cadrul aceleiași facultăți – FTP.

(Visited 23 times, 1 visits today)