Christmas Hackathon: au învins cei mai ingenioși

În perioada 15-16 decembrie 2018, Centrul științifico-didactic CIRCLE din cadrul Universității Tehnice a Moldovei și BEST-Chișinău au organizat un Christmas Hackathon – Internet of Things Edition.

Internetul lucrurilor este una dintre cele mai provocatoare tehnologii în curs de dezvoltare, care tinde să facă parte din viaţa cotidiană. Este un concept ce defineşte o lume în care toate obiectele fizice – dispozitive, vehicule, clădiri, echipamente industriale și alte elemente, încorporate cu echipamente electronice, dispozitive de acționare, senzori și software, sunt conectate între ele prin intermediul Internetului pentru a fi supravegheate și controlate.

Multiplele aspecte ale IoT, precum şi numărul din ce în ce mai mare de dispozitive, tehnologii şi platforme, au condus ca IoT să fie o tehnologie extinsă în diverse domenii ce va permite intrarea într-o nouă eră economică pentru întregul glob. În această ordine de idei, studenții de astăzi – inginerii de mâine vor face ca IoT să fie implementat în toate domeniile economiei naționale. Internetul lucrurilor va fi nu doar un concept pentru ei, ci modul în care folosesc tehnologia pentru furnizarea de servicii și producerea de bunuri.

Studenții au venit la Hackathon cu idei inovatoare, implementate în sisteme inteligente, care vin să soluționeze problemele existente de mediu, utilizând și unele elemente de Crăciun. După 24 de ore de lucru, dispozitivele au fost demonstrate juriului și apreciate, iar premiile au fost înmânate de rectorul UTM, dr. hab., prof. univ. Viorel Bostan.

Locul I a revenit echipei Microwire (Oprea Artur, Vasiliu Gheorghe, Grușnevschi Stanislav, Costin Ion, Jubea Mihail și Moraru Dumitru de la specialitatea „Automatică și informatică)”, cu proiectul Smart City.

Pe locul II s-a situat echipa Snikers (Boran Mihail, Melniciuc Dumitru, Miron Andrei, Roșca Neonil și Mînzat Felicia de la specialitatea „Calculatoare și rețele”), cu proiectul iBrad.

Iar pe locul III s-a clasat echipa Muskellion (Miculeț Victor, Terman Emil, Șeremet Valeriu, Dincer Denis, Străinu Dragoș și Străinu Tudor – specialitatea „Tehnologia informației”, Filiera Anglofonă (FAF)), cu proiectul Xmas guest.

Totodată, Orange Moldova a venit cu propunerea ca echipa învingătoare Microwire să se alăture ca parteneri proiectului „Smart City”, inițiat de această companie.

Suportul financiar pentru asigurarea platformei tehnice a concursului a fost oferit de către USAID și Ambasada Suediei.

Premiile au venit din partea partenerilor Orange Moldova SA și Compania „Stefanini”.

Suportul logistic și material pentru buna desfășurare a Hackathon-ului a fost asigurat de companiile partenere: Best4u, Development aid, Inther Software Development, AGEPI, Micro Lab, Orhei Vit, Next Level.


Felicitări tuturor echipelor!

(Visited 29 times, 1 visits today)