Programul de mobilitate Erasmus+ mi-a oferit o experiență de viață fără precedent, cu impact major asupra viitorului, susține Cătălina GRIȚCO, studentă în anul II a Facultății Inginerie Economică și Business, UTM.

– Încă pe când aplicam la studii la Facultatea de Inginerie Economică și Business a UTM aveam convingerea că această alegere îmi va oferi șansa să beneficiez de mobilitatea Erasmus+, întrucât UTM este bine cunoscută pentru parteneriatele cu universități de peste hotare. Urmându-mi visul, în semestrul I al anului II de studii am ales să studiez businessul internaţional în Lituania, beneficiind de posibilitatea de a învăța timp de un semestru la SMK University of Applied Social Sciences –  Universitatea Științelor Aplicate SMK din Vilnius, ne relatează Cătălina.

În capitala Lituaniei am avut parte de o primire foarte caldă. Prima săptămână, considerată una de adaptare, a fost bogată în evenimente. Sub îndrumarea mentorilor – membri ai organizației internaționale a studenților Erasmus Student Network (ESN), am participat la numeroase activități, în cadrul cărora am făcut turul orașului, am cunoscut cultura Lituaniei și am legat prietenii cu numeroși semeni, beneficiari ai programului de mobilitate Erasmus+. Eram aproximativ 50 de tineri din Italia, Spania, Franța, Germania, Polonia, Cambodgia, Taiwan, Azerbaidjan, Turcia. Am obținut un card internațional de student, un e-mail, acces la platforma „MOODLE” a universităţii-gazdă și mi-am întocmit orarul de studii.

Prelegerile planificate au urmat până la finele lunii noiembrie. Profesorii titulari erau, în mare parte, lituanieni, dar am cunoscut și profesori din Taiwan şi Rusia. Sălile de clasă – dotate cu echipament ultramodern. La cursuri mergeam cu plăcere, acestea erau interactive, dinamice, bazate pe discuții, dezbateri. De învăţat am avut mult, întrucât cunoştinţele teoretice urmau să fie aplicate în decembrie şi ianuarie în cadrul lucrărilor individuale, prezentării proiectelor de cercetare şi susţinerii examenelor, dar aceasta mi-a adus numai avantaje, îmbunătățindu-mi semnificativ abilitățile analitice, de elaborare a prezentărilor PowerPoint și de a vorbi în faţa publicului. Am început să învăţ şi limba lituaniană, aşa că la sfârșit de septembrie eram deja în stare să mă adresez angajaților din sfera serviciilor în limba lor – engleza pe acolo nu prea se vorbește.

Administraţia Universităţii şi colegii din autoadministrarea studenţească ne-au organizat şi un program cultural foarte variat prin oraşul Vilnius, am vizitat Castelul medieval din Trakai şi  Universitatea din  Klaipeda.

Programul de mobilitate Erasmus+ mi-a oferit o experiență de viață fără precedent și cu impact major asupra viitorului meu: am învățat de la cei mai buni, am interacționat cu oameni minunați, mi-am îmbunătățit semnificativ nivelul limbii engleze; am înfiripat frumoase prietenii interculturale, am obţinut un plus de motivație și inspirație. Experiența dobândită în Lituania va fi mereu cu mine – Programul Erasmus+ contribuie la formarea personalității, te expune unui mediu complet nou, multicultural, dinamic, te pune la încercare și te călește, lăsând o amprentă adâncă în bagajul de experiențe, cunoștințe și amintiri.

(Visited 9 times, 1 visits today)