Viorica SUDACEVSCHI – desemnată „Femeie în TIC” la Women in ICT

În R. Moldova, doar 20% din numărul total al profesioniștilor în domeniul TIC sunt femei. Aceste rezultate apar din cauza percepțiilor greșite despre inabilitatea femeilor de a avea o carieră frumoasă, dar și a numeroaselor stereotipuri, care apar și din partea femeilor, dar și din partea potențialilor angajatori. Menit să spargă stereotipurile privind rolul femeilor în IT și să consolideze comunitatea locală a profesionistelor, Women in ICT, ajuns la a treia ediție, și-a continuat nobilul scop de a inspira profesionistele și tinerele care studiază specialități IT să se implice activ în dezvoltarea perspectivelor în acest domeniu atât de provocator.

Evenimentul a întrunit peste 150 de doamne și domnișoare care deja sunt parte a IT-ului, demonstrând prin activitatea lor de zi cu zi că tehnologiile informaționale prind interes și pentru sexul frumos.

Evenimentul a culminat cu înmânarea certificatelor de „Femeie în TIC”, destinate tuturor femeilor ce au contribuit și continuă să contribuie la dezvoltarea domeniului IT la nivel național și internațional.

Printre profesionistele IT celebrate la eveniment a fost și Viorica SUDACEVSCHI, șef Catedră calculatoare, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), UTM. Ridicându-și certificatul de „Femeie în TIC”, dna SUDACEVSCHI, doctor în știința calculatoarelor, conferențiar universitar, a vorbit despre facultatea la care activează și la oportunitățile pe care aceasta le oferă tinerelor.

–  FCIM este facultatea cu cel mai mare număr de studenți la Universitatea Tehnică a Moldovei. Mereu suntem up-to-date cu noile tehnologii. Planificăm să deschidem două noi specialități  – robotica și software engineering, care nu vor fi prezentate sub forma tradițională a cursurilor și seminarelor, dar vor fi prin prisma unor proiecte reale, create de către companiile IT din țară. Și viața de facultate este extrem de interesantă  –  sunt numeroase programe mobile, hackathoane, diverse competiții, la care puteți participa. Dar e necesar să aveți nu doar ambiții și abilitățile de a însuși obiectele exacte, care uneori par a fi foarte logice și, în același timp, foarte abstracte, dar și să cunoașteți limba engleză, a menționat Viorica SUDACEVSCHI.

Evenimentul Women in ICT este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC.

 

(Visited 157 times, 1 visits today)