Spre finele anului trei de studii am început să-mi fac planuri pentru vară. Nu vroiam să repet experiența verilor precedente, îmi doream să alternez odihna cu ceva util și totodată interesant, captivant.

Îmi place să călătoresc. De data aceasta, simțeam necesitatea să încerc o destinație nouă. Oferta m-a găsit singură. Mi-a atras atenția un anunț publicitar: „Apply Now for #1 business internship in USA!” https://airtable.com/shroS4L8r8UX6wObf . Noțunile business, stagiu, America mi-au trezit un lanț de asociații pozitive și mi-am zis să aplic, deși mă măcina gândul că beneficiarii acestui program au fost demult selectați. M-am bucurat nespus, când am fost invitată la o prezentare de către un absolvent al acestui program. După ce am analizat perspectivele descrise de recrutorul proiectului, luând în calcul și îndoielile, am decis să încerc.

Programul „Southwestern Advantage” îi învață pe studenții instituțiilor de învățământ superior să-și construiască un business propriu, să-și gestioneze timpul, să câștige bani și să facă față provocărilor vieții. „Southwestern Advantage” oferă șanse oricărui tânăr, care dorește să devină un om de succes.

Astă vară am înțeles că drumul spre succes este lung, plin de spini și obstacole, diferit de cel pe care mi-l desenam în imaginație. Pentru a obține o izbândă, e nevoie de multă muncă, de un regim strict, de atitudine pozitivă în orice circumstanțe.

Highlanders do the right thing, constantly improve, have fun and always finish strong – această regulă m-a ghidat în practica de vară. Această frază descrie cum nu se poate mai bine experiența prin care am trecut: am cunoscut multă lume nouă, mi-am făcut prieteni adevărați, în care pot avea încredere deplină și la care pot apela în orice situație. Am călătorit prin multe locuri din SUA – Fresno, Visalia, Clovis, Los Angeles din statul California, Nashville din statul Tennesee, New York. Am vizitat mai multe obiecte de atracție, cum ar fi Sequoia & Kings Canyon, lake Kaweah, Yosemite National Park, Fresno Chaffee Zoo… Am avut parte de distracții, la care nici nu visam la baștină…

Acest proiect este axat pe creșterea nivelului educațional al copiilor și adolescenților. Compania „Southwestern Advantage” a fost fondată în 1855 în Nashville, Tennessee, în calitate de program, care să-i ajute pe studenți să achite taxa de studii. În prezent acesta este un program, care distribuie produse educaționale prin intermediul unei echipe din peste 2500 de tineri din cca 350 de instituții de învățământ superior din America și Europa. Deși nu am fost prima, dar în această vară am fost unica studentă de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care a beneficiat de un asemenea stagiu. Sper ca la anul să îi ajut pe studenții din Moldova, în special de la UTM, să-și dezvolte abilitățile, încrederea în forțele proprii, să-și îmbunătățească situația academică și să învețe să inițieze și să dezvolte o afacere proprie.

Îmi pare foarte bine că astă vară am reușit să ofer un ajutor real unor persoane concrete. Am întâlnit multe familii, cu sorți, viziuni și valori diferite. Multe dintre ele nu știau cum să realizeze visele copiilor legate de studii. Spre exemplu, Micky Walker, capul unei familii din Clovis, California, în visele sale o vedea pe fiica sa într-un colegiu prestigios, dar credea că familia sa nu poate să-și permită acest lucru. Ba bine că nu. Oricine care dorește cu adevărat ceva și insistă, poate izbândi. După ce mi-am luat rămas bun de la această familie, am simțit și am înțeles: chiar dacă experiența mea de această vară s-ar rezuma doar la ajutorul pe care am reușit să-l ofer acestei familii, a meritat acest efort.

La anul viitor aș vrea să  dezvolt această experiență interactivă și cognitivă și îi voi invita pe studenții dornici și de asemenea experiențe să se alăture echipei  Southwestern Advantage Moldova.

Lidia CHIRIȚA,

studentă a Facultății Inginerie și Management în Telecomunicații, anul IV

(Visited 6 times, 1 visits today)