Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Specialiștii din domeniul tehnic-ingineresc – cei mai plătiți pe piața muncii

job

Dat fiind că necesitatea joburilor de profil ingineresc creşte  vertiginos, studiile de specialitate recomandă tinerilor care tind spre independenţă financiară să se orienteze spre facultăţile de inginerie și profilul tehnic (auto, IT, construcţii, mediu, energie).

Asistăm, astfel, la un „al doilea val” al cererilor pe piața muncii, după ce primul, acum 15 ani, a scos în vogă „ştiinţele politice”, „comunicarea”, „relaţiile publice”. Astăzi cererea are un vector nou, concentrându-se în zona industriilor, care înregistrează un deficit de forţă de muncă calificată.

Un alt trend ține de creşterea semnificativă a opțiunilor pentru matematică, accentul punându-se, din nou, pe IT-inginerie.

Domeniul ingineriei și productiei este puternic influențat de producția de automobile în țările din Europa Centrală și de Est. Astfel, un inginer automatist din România are cel mai mare salariu din regiune – 30.000 de euro pe an, în comparație cu Turcia – 26.000 de euro și Cehia – 24.000 euro anual.

Salariile în domeniul IT au crescut cu 5-10%. Cel mai bine plătit director de IT se află în Turcia, având un salariu de 70.400 de euro/an, iar un director IT român câștigă până la 53.000 de euro/an.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, cel mai mare câştig salarial mediu îl au angajaţii din sfera tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor. În martie 2016, ei au avut un salariu mediu de 12310,5 lei – cu 27,5% mai mult decât în martie anul trecut.

[av_image src=’https://utm.md/wp-content/uploads/2016/07/Joburi-inginerie_IT.jpg’ attachment=’12054′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-jbgp0y’][/av_image]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI