Uniforme pentru elevi în stil național

„Uniforme școlare” este un proiect de cercetare marca UTM care oferă o nouă viziune asupra uniformelor școlare. Dezvoltat de mai mult timp în cadrul fostei Catedre tehnologia confecțiilor din țesături și tricoturi, condusă de dr., conf. univ. Angela Scripcenco, care a avut inspirata idee de a conferi uniformelor sobre mai multă culoare prin irepetabilele ornamente inspirate din portul național moldovenesc, conceptul a fost realizat cu succes de către studenta Nina Utocichina, care a realizat ținutele respective, și  echipa de la brandul Etnika, reprezentat de Victor Arpentin, care a contribuit la elaborarea ornamentului și realizarea acestuia în condiții industriale.

Colecția de uniforme școlare brodate cu elemente din portul național a fost demonstrată într-un reportaj difuzat la Prima Oră. Colecţia este destinată fetiţelor între 12 şi 16 ani şi conţine 6 piese: două bluze, o fustă, o vestă şi un sarafan.

„Am ales ornamentele care simbolizează dezvoltarea, frumusețea și creșterea. Ne-am gândit că uniforma școlară, ca sursă de educare a generației noi, ar fi bine să aibă niște elemente tradiționale. Noi nu am luat costumul național, dar am făcut niște citări în elemente constructive sau decorative. Este o idee pe care o propunem școlilor, care vor să se deosebească în piața educațională”, spune Angela SCRIPCENCO.

Asupra proiectului s-a muncit timp de două luni, iar în scurt timp echipa de proiect își propune să lucreze și asupra unei colecții similare pentru băieți, un set ajungând să coste cam 800 de lei.

Angela Scripcenco a dat uniformelor şcolare sobre …detalii etnice. Aţi îmbrăca copii voştri aşa?

Опубликовано Prima ora 17 мая 2017 г.

 

Print article Print article Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .