pentru un viitor mai sigur    home | ghidul st-lui | manuale | legislaţie | calendar | absolvenţi | dictionar | umor  
Descrierea specialităţii
Domeniul de activitate a absolventului specialităţii MSCCP este metrologia şi certificarea care se referă la realizarea respectării normelor, regulilor şi cerinţelor înaintate produsului şi procesului trehnologic, orientate spre asigurarea calităţii şi securităţii produsului >>>>
Ghidul studentului
Procesul de învăţământ la UTM se realizează pe baza sistemului de credite transferabile (ECTS). Pentru a afla cursurile şi conţinutul lor, predate pe parcursul anilor de studii (la specialitatea MSCCP) faceţi clic aici >>>>
Manuale / Îndrumare

• Metrologie, Standardizare şi Măsurări
• Sistemul Internaţional de Unităţi
• Măsurări electrice
• Microprocesoare
• Informatica >>>>

Legislaţie

• Legea metrologiei
• Legea standardizarii
• Legea evaluarii conformitatii produselor
Legi, Hotarari de Guvern, Acorduri Internationale, Regulamente etc - toate din domeniul metrologiei >>>>

Calendar
Dacă cauţi un motiv pentru a nu merge la ore sau pentru a organiza o petrecere - ai o pagină pentru insperaţie >>>>
Galeria absolventilor
click pe ei
click pe ei
Întâmplări din viaţa marilor savanţi

Fizicianul Fahrenheit a elaborat un nou instrument pe care l-a numit termometru cu mercur. Insa ideea utilizarii lui pentru masurarea temperaturii corpului omenesc i-a venit mai tarziu: in momentul cand Fahrenheit tinea un discurs la Academia de Stiinte cu privire la utilitatea mijlocului sau de masurare, iar la Academie i-au spus sa-si bage inventia in fund.

Odata oaspetii i s-au plans lui Edison, ca portita sa de la gradina se deschide destul de greu si l-au rugat sa o schimbe sau s-o repare.
- Nici nu stiu cum ar fi mai bine, - cazu pe ganduri cercetatorul, - in prezent fiecare oaspete pompeaza in rezervorul casei in jur de un galon de apa.

Istoricul german Theodor Mommsen era o persoana destul de dezordonata. Odata, in timpul cand se pregatea sa iasa la o plimbare, femeia de serviciu ii spune: – Dle profesor, Dvs ati imbracat gresit palaria. Ea trebuie imbracata invers. – Emma, nu vorbi prostii, - a spus Mommsen, - dvs doar nu stiti in care directie ma voi duce.

Fizicianul si inginerul scotian Rankine, acel care a introdus in terminologia stiintifica termenul de „energie”, a fost un savant de exceptie, dar scria intr-o limba de lemn. Odata el a scris o fraza „Daca temperatura absoluta a unui corp incalzit uniform se va imparti la un numar de parti egale, atunci rolul fiecarei parti in procesul de lucru va fi aceiasi.” Cand Maxwell a citit abracadabra lui Rankine, razand a declarat: „Acel, care va putea intelege aceasta fraza, va putea da o analiza termodinamica fragmentului din poezia lui A. Tennyson scrisa la moartea ducelui Wellington – Ai sai optzeci de ani au inghetat cu repros”.

Dupa o lectie publica, unde Amper a demonstrat academicienilor francezi efectul de atractie si respingere a conductoarelor prin care curge un curent electric, Laplace a hotarat sa-l verifice pe raportor in felul sau. El a prins momentul si, pe neasteptate lovindu-l pe umar pe asistent, la intrebat: „Tinere, dar nu cumva d-ta impingi firele?”

Cand Amper a citit, la Academia de Stiinte, raportul sau privind interdependenta dintre conductoare si curenti, cineva a mentionat: „De altfel, ce nou ati spus Dvs? De la sine era clar ca daca doi curenti actioneaza asupra acului magnetic, atunci ei actioneaza si unul asupra altuia”. Luat pe neasteptate, Amper n-a stiut ce sa raspunda. Situatia a fost salvata de D.F. Arago. El a scos din buzunar doua chei si a spus: „Vedeti, fiecare dintre ele actioneaza asupra acului magnetic, insa ele nici decum nu actioneaza unul asupra altuia”.

Vestitul chimist Adolf Franck, in timpul unui examen, ia spus unui student:
- Sunteti un student foarte ager si istet. Si principalul – sunteti in stare sa redati cu cuvinte putine un imens numar de prostii...

Paul Dirac (fizician englez) citea o lectie la mecanica cuantica, a „pictat” intreaga tabla si spre sfarsit a intrebat:
- Intrebari aveti?
- Eu n-am inteles, cum dvs. ati dedus ultima formula, - a spus un student.
- Aceasta este afirmatie. Intrebari sunt?

...D. Mendeleev a visat tabelul elementelor chimice, s-a sculat si ... a decis: mai departe, nici un fel de chimie! Trec la vodca.

Fizicianul american Robert Millikan (1868-1953) era cunoscut ca un guraliv neintrecur. Glumind pe seama lui, colegii au propus sa fie introdusa o noua unitate de masura „kan” – pentru masurarea cantitatii de vorbire. Iar o miime din ea, adica un millikan, trebuie sa depaseasca cantitatea de vorbire a unui om.

La inceputurile carierei lui Albert Einstein un jurnalist a intrebat-o pe Dna Einstein, ce crede ea despre sotul ei.
- Sotul meu este un geniu!, El poate face absolut orice, cu exceptia banilor.

Odata, fizicianul elvetian Wolfgang Pauli s-a exprimat astfel, despre ideea unui coleg: „Aceasta afirmatie nu este adevarata. Mai mult, ea nici nu este gresita”.

 

<< 1 • 2 >>

Nu proştii au făcut ca inteligenţa să aibă ieşire la zâmbet.
Bulă Metrolog

Suma abaterilor individuale trebuie sa fie zero. Acesta este un mare neajuns al lor si de aceea se prefera abaterile medii patratice care fiind pozitive nu se anuleaza niciodata >>>>

Cugetări: drepte şi strâmbe
Daca intr-un experiment se descopera o greseala si este corectata, se constata deseori ca inainte de corectie rezultatele erau mai bune. >>>>
Anunţuri şi Citate
Prin ce se deosebeste o persoana desteapta de una inteleapta?
Desteptul va gasi solutia fara a gresi, inteleptul – va intelege de ce erorile erau inevitabile. >>>>
Crime Metrologice
Eliberarea unui certificat de etalonare in care toate corectiile sunt trecute cu semn schimbat. >>>>
Bancuri
Examen la electrotehnica. Raspunsul studentului este excelent. Profesorul emotionat ii pute nota 10, dupa care il intreba:
- In realitate, dvs ati inteles tot materialul atat de bine?
- Nu prea, - raspunde studentul, - Am o intrebare nelamurita. Curentul alternativ este astfel – traseaza cu degetul o sinusoida in aer. Asa, dar cum curge acest curent prin conductoare drepte? >>>>

     home | ghidul st-lui | manuale | legislaţie | calendar | absolvenţi | dictionar | umor  
 
© 2004-2008 Andrei Chiciuc