Loading Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Bordul Executiv al BSUN se va convoca la UTM

19 octombrie 2017 / 10:30 - 20 octombrie 2017 / 17:00

bsun_r_result

Pe 19-20 octombrie 2017 Bordul Executiv al BSUN (Black Sea Universities Network – Rețeaua Universităților de la Marea Neagră – RUMN) se va convoca la Chișinău, la Universitatea Tehnică a Moldovei, care este membră a acestei organizații din anul 1998.

La eveniment şi-au anunţat participarea rectori şi prorectori ai universităților-membre BSUN din Georgia, România, Ucraina, Grecia, Azerbaidjan. Agenda evenimentului include abordarea mai multor probleme de importanță majoră privind cooperarea în cadrul programelor comune de educație; internaționalizarea universităților-membre; dezvoltarea și funcționarea infrastructurilor de educație și cercetare științifică; modele de cooperare universităţi – industrie; activități comune privind cercetarea frontierelor; cele mai bune practici în managementul universitar etc.

Sesiunea Bordului Executiv al BSUN va fi deschisă oficial de către rectorul-gazdă, prof. dr. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, însoțit de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării al RM, dna Monica BABUC; prof. Giga ZEDANIA, ales președinte BSUN pentru perioada 2016-2018, rector al Universităţii de stat „Ilia” din Tbilisi, Georgia; prof. dr. Pericles MITKAS, rectorul Universității Aristotel din Salonic, Grecia.

Invitatul special al evenimentului: dr. Ángeles RODRÍGUEZ-PEÑA, ex-preşedinte al European Cooperation in Science and Technology – COST, fost consilier special al Secretarului de Stat pentru Cercetare și Inovare la Ministerul Economiei și Competitivității al Spaniei, a condus delegația spaniolă în Comitetul de cercetare științifică și tehnică al Consiliului Uniunii Europene. Dânsa va rosti un discurs pe tema: „COST: rețele de cooperare și integrare europeană”. COST – European Cooperation in Science & Technology – este cel mai de durată program cadru european, care sprijină cooperarea transnațională între cercetători, ingineri și savanții din întreaga Europă, iar autoarea discursului a condus Comitetul COST în perioada 22 iunie 2010 – 20 iunie 2017.

Prof. dr. Eden MAMUT, secretar general BSUN, va face o trecere în revistă a activităților curente ale Asociației, urmat de un alt subiect actual: „Definirea priorităților strategice BSUN” (cooperarea în cadrul programelor comune de educație; internaționalizarea universităților membre BSUN; dezvoltarea și funcționarea infrastructurilor mari de educație și cercetare științifică; activități comune privind stabilirea unei cooperări eficiente dintre universități și industrie; studierea celor mai bune practici de management universitar).

Sesiunea de lucru din cea de-a doua zi a evenimentului va fi deschisă de către prof. dr. Viorel BOSTAN, rectorul UTM; prof. dr. Viorelia MOLDOVAN-BĂTRÎNAC, Consilier principal de stat al Prim-Ministrului RM pentru politici sociale; dr. Razvan MATEESCU, director, Centrul COSMOMAR, Constanța; prof. dr. Eden MAMUT, Universitatea Ovidius din Constanța, România.

În discursul principal al sesiunii, dr. Răzvan MATEESCU, dr. Emanuela MIHAILOV și Elena VLASCEANU se vor referi la prelucrarea datelor satelitare pentru monitorizarea stării ecologice a zonelor de coastă, Centrul COSMOMAR, Institutul de Cercetări și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Constanța; urmat de o prezentare a Centrului de Date Mondiale și a proiectelor actuale în domeniul tehnologiei de prelucrare a datelor și a tehnologiilor spațiale de la Institutul Politehnic Kiev (raportor: Serghei SIDORENKO, prorector pentru studii și cercetare, National Technical University of Ukraine „Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”.

În aceeași sesiune de lucru acad. Ion BOSTAN, preşedinte al BSUN în perioada 2004-2006, actualmente director al Centrului Național de Tehnologii Spațiale din cadrul UTM, va face o prezentare a facilităților de urmărire prin satelit la UTM, urmată de o vizită la stațiile de urmărire prin satelit de la Universitatea Tehnică a Moldovei, ghidată de prof. Nicolae SECRIERU, director-adjunct CNTS-UTM. De asemenea, se preconizează și prezentarea unor importante centre europene în domeniu: Centrul de Tehnologiilor Spațiale COSMOMAR – Constanța (dr. Răzvan MATEESCU); ISS,ROSA – SBAS use opportunities for maritime and river navigation (dr. Alexandru PANDELE); Proiectul STINGS – Monitoring the Environmental Impact of Tailings from Mining, using Remote Sensing and Satellite Data Processing.

Evenimentul va finaliza cu o sesiune deschisă pentru propuneri privind activitățile de cooperare ulterioare.

BSUN este o rețea universitară regională, înființată în 1998, devenind în timp cea mai importantă organizaţie de cooperare interuniversitară din zona Mării Negre și având în prezent 114 universităţi-membre din 12 ţări. Împărtășind obiectivele Organizației de Cooperare Economică a țărilor de la Marea Neagră și ale Cooperării Adunării Parlamentare a Mării Negre, BSUN are o contribuție importantă la transformarea regiunii Mării Negre prin cooperare mutuală, într-o regiune în care să primeze pacea, libertatea, stabilitatea și prosperitatea. De asemenea, BSUN deține un rol fundamental în sprijinirea universităților regiunii în calitate de lideri instituționali pe plan economic, politic și cultural. Prin calitatea sa de membru, UTM sprijină procesul de adaptare a universităților la Procesul Bologna și contribuie la consolidarea colaborării regionale.

Detalii

Începere:
19 octombrie 2017 / 10:30
Se termină:
20 octombrie 2017 / 17:00
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

TEKWILL, UTM
str. Studenților 9/11, Chișinău Moldova, Republica + Harta Google

Detalii

Începere:
19 octombrie 2017 / 10:30
Se termină:
20 octombrie 2017 / 17:00
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

TEKWILL, UTM
str. Studenților 9/11, Chișinău Moldova, Republica + Harta Google