Start pentru a doua ediție a cursului de formare continuă „Dezvoltarea durabilă în contextul integrării europene”

Pe data de 26 februarie 2025 a fost lansată cea de-a doua ediție a cursului de formare continuă destinat cadrelor didactice din învățământul profesional-tehnic preuniversitar, intitulat „Dezvoltarea durabilă în contextul integrării europene”. Acest program de instruire, organizat între 26 februarie și 4 aprilie 2025 în format online pe platforma Microsoft Teams, este parte a proiectului Jean Monnet Chair EUleadSD („Fostering European Union Leadership and Management for Sustainable Development in the context of European integration”), finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Dezvoltarea durabilă este una dintre prioritățile strategice ale Uniunii Europene, iar Pactul Ecologic European subliniază importanța educației în realizarea acestei tranziții. Școlile, instituțiile de formare și universitățile joacă un rol esențial în pregătirea cetățenilor pentru a deveni actori activi în proiecte sustenabile. Uniunea Europeană oferă nu doar sprijin financiar, ci și expertiză, accelerând astfel implementarea principiilor sustenabilității în Republica Moldova.

rr

Titulara cursului și coordonatoarea proiectului, conf. univ., dr. Cornelia CRUCERESCU, Facultatea Inginerie Economică și Business, Departamentul Economie și Management, a menționat:

„Prin acest curs, cadrele didactice din învățământul profesional-tehnic dobândesc competențe esențiale în domeniul dezvoltării durabile, pe care le vor transmite mai departe elevilor lor. Subiectele de curs au fost concepute pentru a combina armonios cunoștințele generale despre UE și rolul său de lider în promovarea dezvoltării durabile, cunoștințele despre procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, despre prioritățile și mecanismele dezvoltării durabile europene și autohtone. Vor fi discutate mai multe concepte și exemple practice despre Economia circulară, Managementul deșeurilor, Energia regenerabilă și eficiența energetică, Rolul inovațiilor și digitalizării pentru sustenabilitate, Antreprenoriatul sustenabil, Achiziții sustenabile, Cooperarea educație-știință-afaceri pentru sustenabilitate etc. Astfel, viitorii specialiști formați în aceste instituții vor avea o mai bună conștientizare asupra conceptelor respective. Totodată, aceste cunoștințe fiind fundamentale pentru formarea unor consumatori și profesioniști responsabili.”

repr

La curs s-au înscris 20 de cadre didactice provenind din 11 instituții de învățământ profesional-tehnic, inclusiv Centrul de Excelență în Construcții, Școala Profesională nr. 3 din Chișinău, Școala Profesională din Comrat, Colegiul „Mihail Chakir” din Comrat, Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți, Colegiul de Ecologie, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Școala Profesională din Florești, Școala Profesională din Căușeni, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul.

Acest curs reprezintă un pas important în alinierea învățământului profesional-tehnic din Republica Moldova la standardele europene, consolidând capacitatea profesorilor de a pregăti viitorii specialiști pentru o economie sustenabilă. Prin inițiative precum EUleadSD, educația se transformă într-un pilon esențial pentru dezvoltarea durabilă și integrarea europeană a Moldovei.

Pentru mai multe detalii despre proiect, accesați: https://proiecte.utm.md/jean-monnet-chair-euleadsd/

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI