Atacurile cibernetice sunt, în prezent, cea mai rapidă creștere a criminalității la nivel mondial. În acest sens, cifrele exorbitante au determinat nevoia stringentă a instruirilor în domeniul securității cibernetice. La acest capitol CYBERCOR este lider la nivel național, recunoscut prin Hotărârea de Guvern privind dezvoltarea profesională în domeniul securității cibernetice, act care conferă UTM statutul oficial de instituție-cheie întru asigurarea securității cibernetice la nivel național, prin implementarea programelor de instruire și de perfecționare, exercițiilor de antrenament în domeniul securității cibernetice, programelor de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice, ghidurilor de securitate și bunele practici, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile de profil.
Astfel, susținând și promovând în acest mod – inițiativa Lunii Europene a Securității Cibernetice 2024, la câteva săptămâni distanță de inaugurarea oficială a CYBERCOR, continuă instruirile în domeniul securității cibernetice cu angajații instituțiilor de stat. Trainingul condus de către prorectorul pentru digitalizare și coordonatorul strategic al Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, „Cybercor” Dinu ȚURCANU, în data de 8 octombrie, i-a avut în calitate de beneficiari pe cei 24 de funcționari publici cu statut special, pe subiectul privind răspunsurile la provocările în materie de securitate cibernetică.
Ofițerii de investigație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova au fost familiarizați cu provocările și riscurile parvenite din mediul on-line și nu în ultimul rând au fost discutate cerințele ce urmează a fi îndeplinite de către aceștia în activitatea lor profesională în scopul minimizării incidentelor de securitate, dar și protejarea datelor instituționale.
Prima parte a instruirilor s-a axat pe prezentarea celor mai recente tendințe din mediul on-line, importanța creării unui sistem eficient de management al securității cibernetice și definirii politicii de securitate adaptată cerințelor și particularităților instituționale. Dinu Țurcanu, în calitate de formator, s-a referit la aspectele practice și cele mai recente exemple a consecințelor provocate din necunoaștere, neglijență sau greșeli de operare a utilizatorilor în mediul on-line. Prorectorul a accentuat în repetate rânduri despre importanța respectării igienei cibernetice în rândul angajaților unei instituții, cunoașterea regulilor de bază în utilizarea corectă a conturilor de e-mail, în navigarea sigură pe Internet pentru a evita furtul de identitate online, despre importanța instalării unui produs de securitate, a utilizării sistemelor licențiate, inclusiv la domiciliu, dar și despre securizarea dispozitivelor mobile (tabletă, telefon, etc.) întru evitarea furtului de date și respectiv a posibilelor prejudicii în adresa organizației.
Partea a doua a instruirii a fost orientată pe specificul activității ofițerilor de investigație, cu scopul utilizării anumitor instrumente și produse software în activitatea lor profesională. În acest sens, dl Țurcanu a menționat aportul profesionist al dlui Colonel de Poliție, Moisei Vitalie, care a intermediat şi a facilitat instruirea participanţilor MAI pe platforma Cybercor.
De asemenea, dl prorector a mulţumit pentru suport și susținere în organizarea acestui eveniment important şi util pentru societate, partenerilor de dezvoltare – Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova (implementator al grantului Google pentru Cybercor) și Proiectului Tehnologiile Viitorului.
E de menționat, că acest training face parte din seria de instruiri planificate pentru anul 2024, realizate în parteneriat cu Cybercor. Scopul acestora, este de a aduce expertiză instituțiilor publice și private, de a face transfer de cunoștințe către entități, iar acestea la rândul lor să poată implementa și utiliza cele mai bune practici și soluții în domeniile sus menționate.
Amintim că Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM) este lansată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), prin desfășurarea unui șir de acțiuni pe parcursul lunii octombrie. În scopul consolidării securității cibernetice, în această perioadă, atât UTM cât și CYBERCOR vor organiza:
– Instruiri pe subiecte de securitate cibernetică cu angajați ai instituțiilor de stat, cât și cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi, etc.
– Seminare tematice menite să contribuie la conștientizarea amenințărilor și incidentelor cibernetice.
– Campanii de diseminare a cerințelor minime de securitate în social media cu hashtag-ul#ThinkB4UClick.