Viitorii ingineri geodezi și cadastrali au acum o oportunitate unică de a-și modela cariera! Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru a RM (AGCC) și Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Comunitatea Mea” (CM) au semnat un acord de parteneriat strategic menit să consolideze cunoștințele studenților UTM, cu accent deosebit pe componenta practică în domeniile cadastrului, organizării teritoriului, geodeziei, geo informaticii.
Acest parteneriat are drept scop sprijinirea dezvoltării, implementării și promovării unor instrumente inovatoare capabile să genereze bune practici în gestionarea proprietății publice, într-un mod eficient și transparent. Sub îndrumarea mentorilor de top din AGCC și CM, studenții vor avea oportunitatea de a accesa stagii în teritoriu și de a participa la activități practice pe teren, cum ar fi măsurători geodezice și cadastrarea terenurilor. Integrând date esențiale precum valorile proprietăților, densitatea traficului, situația în zonele protejate, ei vor elabora și propune soluții inovatoare pentru comunități, bazate pe informațiile colectate. De asemenea, vor dezvolta proiecte comune, menite să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii și gestionarea eficientă a resurselor naturale. Astfel, autoritățile locale vor putea lua decizii informate, promovând transparența în gestionarea resurselor și contribuind la dezvoltarea urbană durabilă.
Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a evidențiat importanța acestui parteneriat pentru consolidarea pregătirii practice a studenților și pentru dezvoltarea viitoarelor lor cariere: „Acest parteneriat deschide perspective vaste pentru studenții noștri, oferindu-le ocazia să-și consolideze cunoștințele teoretice, dar mai ales să dobândească competențe practice valoroase. Suntem încrezători că această colaborare va avea un impact pozitiv asupra carierelor viitorilor ingineri geodezi și cadastrali și asupra dezvoltării comunităților din Moldova.”
Conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, decana Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru (FCGC), unde se formează viitorii specialiști în domeniile geodeziei, cadastrului și dezvoltării comunitare, a subliniat semnificația acestui parteneriat: „Practicile de specialitate ale studenților FCGC la AGCC și instituțiile subordonate, elaborarea tezelor de licență și master pe tematici propuse de USAID, precum și implicarea lor în activități de voluntariat sunt doar câteva dintre beneficiile directe pentru studenți. În mod special, studenții și absolvenții FCGC vor avea ocazia să contribuie activ la dezvoltarea și cartografierea teritorial-administrativă a Republicii Moldova.”
Doamna decan a menționat și câteva dintre direcțiile strategice în care se va implica facultatea: „Prin acest parteneriat, viitorii noștri ingineri vor identifica necesitățile publice de dezvoltare a localităților urbane și rurale, colaborând cu AGCC, USAID și alte platforme profesionale din UE pentru a implementa Sisteme Geoinformaționale (GIS) conform standardelor europene. Studenții și absolvenții bine pregătiți de la FCGC vor contribui la dezvoltarea și implementarea Platformei GIS-Local pentru marile orașe din Moldova și vor participa activ la procesul de digitalizare a proiectelor tehnice pentru iluminatul stradal în toate localitățile țării.”
Directorul general al AGCC, Ivan DANII, a subliniat importanța acestui parteneriat pentru modernizarea sectorului geodezic și cadastral: „Prin pregătirea unei noi generații de specialiști, vom contribui la îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor. Suntem încântați să colaborăm cu UTM și CM pentru a pregăti tineri profesioniști care vor aduce un impact pozitiv în comunitățile lor. Prin acest parteneriat, susținem dezvoltarea durabilă și oferim tinerilor oportunități de a-și pune în practică cunoștințele și abilitățile”.
Daniel ȘERBAN, directorul Programului USAID „Comunitatea Mea”, a subliniat necesitatea includerii în programele de studii la FCGC-UTM a unor cursuri dedicate, asigurând pregătirea viitorilor specialiști în domeniul geospațial. Acest lucru va permite studenților să se familiarizeze cu cele mai noi practici în gestionarea datelor spațiale, astfel încât, la finalizarea studiilor, să fie pregătiți să sprijine implementarea tehnologiilor digitale în autoritățile publice locale din întreaga țară. Programul CM va oferi sprijin atât AGCC, cât și UTM în elaborarea și furnizarea de instruiri dedicate specialiștilor din APL pe domeniul cadastral și relații funciare. Totodată, se va colabora în organizarea unei campanii naționale menită să crească vizibilitatea și să promoveze cooperarea în domeniul bunei gestionări a patrimoniului public prin aplicarea unor tehnici digitale inovative in APL.
Parteneriatul dintre UTM, AGCC și USAID reprezintă un pas semnificativ în promovarea și consolidarea capacităților locale în gestionarea patrimoniului public și în modernizarea guvernării locale. Prin susținerea procesului de digitalizare a administrației publice locale din Moldova, se va contribui la dezvoltare urbană transparentă și sustenabilă, dar și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Inovația și colaborarea vor transforma Moldova într-un hub regional în domeniul geospațial și al dezvoltării durabile.