Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a reprezentat UTM la Conferința Regională a Rectorilor (C2R-ECO)

În perioada 27-28 iunie, Bucureștiul a fost gazda ediției anuale a Conferinței Regionale a Rectorilor (C2R-ECO), organizată de Agenția Universitară a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est. Având ca temă centrală „Francofonia universitară în contextul provocărilor globale: perspective pentru Europa Centrală și de Est”, evenimentul s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din București, reunind lideri și reprezentanți de seamă ai peste 50 de instituții membre din 15 țări, precum și aproximativ 20 de membri în cele trei comisii tematice formate în cadrul C2R-ECO. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la C2R-ECO de către rectorul, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, conf. univ., dr. Nina PUȚUNTEAN și lect. univ., dr. Daniela ISTRATI.

Deschiderea oficială a conferinței a fost marcată de discursurile unor personalități academice notorii, între care Constantin Marius PROFIROIU, vicerector al Academiei de Studii Economice din București; Sorin Mihai CÎMPEANU, președintele AUF; Mihnea COSTOIU, reprezentant ECO în Consiliul de Administrație al AUF, rector al Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București; Dan CAȘCAVAL, președintele C2R-ECO, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

a 1

Rectorul AUF, prof. Slim KHALBOUS, a prezentat principalele realizări pentru perioada 2023-2024, oferind totodată perspective de colaborare pentru anii 2024-2025 și detalii despre Programul internațional de mobilitate și angajabilitate francofonă (PIMEF). Un moment deosebit al Conferinței a fost intervenția invitatului de onoare, Arthur MATTLI, Ambasador al Elveției în Emiratele Arabe Unite și fost ambasador al Elveției în România, care a susținut o conferință despre diplomația științifică elvețiană. Discursul său a subliniat importanța diplomației în slujba științei și a științei în slujba diplomației, oferind perspective valoroase asupra colaborării internaționale în domeniul academic.

b 2

 

Primele reuniuni de lucru ale celor trei comisii tematice s-au concentrat pe internaționalizarea universităților francofone din regiunea Europei Centrale și de Est, dezvoltarea inteligenței artificiale și securității cibernetice în mediul universitar, și cercetarea științifică în spațiul francofon. În cadrul acestor sesiuni, au fost identificate multiple problematici și formulate propuneri concrete de intervenție. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată în două dintre comisiile tematice ale conferinței prin conf. univ., dr. Nina PUȚUNTEAN, membră a Comisiei „Internaționalizare și Mobilități”, și lect. univ., dr. Daniela ISTRATI, membră a Comisiei „Securitate Cibernetică și Inteligență Artificială”.

c

Participarea UTM la C2R-ECO a demonstrat angajamentul Universității de a colabora cu alte instituții francofone din regiune și de a contribui la promovarea învățământului superior de calitate.

Conferința Regională a Rectorilor din Europa Centrală și de Est reprezintă o platformă esențială pentru discutarea problemelor strategice actuale ale învățământului superior din regiunea AUF și pentru propunerea de direcții de colaborare și dezvoltare. Ediția din acest an de la București a evidențiat importanța cooperării internaționale și a schimburilor academice pentru dezvoltarea durabilă a instituțiilor de învățământ superior din Europa Centrală și de Est.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI