Conform statisticilor, în 2023, doar 6% din consumul de energie electrică a fost reprezentat de energia regenerabilă, 54% din aceasta de cea eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz.
Invitat în cadrul emisiunii „Telematinal”, transmis de postul TVR Moldova, în contextul marcării Zilei Luminii – 8 mai și Zilei Internaționale a Luminii (UNESCO) – 16 mai, prorectorul pentru Digitalizare al Universității Tehnice a Moldovei, dl Dinu ȚURCANU, a prezentat principalele obstacole în calea extinderii și dezvoltării utilizării energiei regenerabile în Republica Moldova, inițiativele implementate în țara noastră la acest capitol și a oferit sfaturi utile și practice tuturor consumatorilor casnici. Astfel, discuția a gravitat în jurul importanței energiei regenerabile în contextul sustenabilității și al unui viitor durabil la nivel global și situația privind energia regenerabilă în plan național.
Referindu-se la structura consumului de energie în Republica Moldova și limitările sale, dl Țurcanu a subliniat faptul că în Republica Moldova energia regenerabilă se confruntă cu diverse obstacole în calea extinderii și dezvoltării sale. Cu toate acestea, este important să înțelegem potențialul și beneficiile acestei surse de energie.
Una dintre principalele provocări în calea extinderii energiei regenerabile în Republica Moldova este structura consumului energetic. În prezent, consumul de energie electrică este caracterizat de vârfuri mari dimineața și seara, când majoritatea oamenilor își folosesc electrocasnicele. Aceste vârfuri de consum reprezintă un obstacol de integrare în rețeaua energetică a unei cantități mai mari de energie regenerabilă.
Republica Moldova consumă anual cca 4 milioane de MWh de energie electrică. Dintre acestea, aproape 45% este consumată în gospodăriile casnice și doar 15% în industrie. Această structură a consumului generează vârfuri de consum de cca 700 MW dimineața și seara, când toată lumea se pregătește de o zi de lucru sau revine acasă și pune în priză toate electrocasnicele de care poate avea nevoie. În schimb, noaptea consumul scade până la 180 MW.
Dl Țurcanu a explicat că din cauza acestor vârfuri de consum, Republica Moldova nu poate integra în sistemul său energetic mai mult decât o anumită capacitate de energie regenerabilă.
Republica Moldova nu poate integra în sistemul energetic mai mult decât minimul pe timpul de noapte, ceea ce înseamnă 180 de MW – energie eoliană și maximum 700 de MW – energie regenerabilă produsă fotovoltaic, deci mai mult nu poate integra, deoarece dacă producem mai multă energie regenerabilă, chiar dacă ne dorim cu toții acest lucru, aceasta va pleca fie gratuit în România sau Ucraina, cu care suntem interconectați, fie nu chiar gratuit, pentru că Republica Moldova ar trebui să achite un preț de dezechilibrare a rețelei energetice din România sau Ucraina.
În acest sens, dl prorector a prezentat inițiativele Statului pentru a promova și susține producția de energie regenerabilă. Una dintre aceste inițiative este Legea care prevede o tranziție către facturarea netă pentru consumatorii casnici, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceasta permite consumatorilor să-și instaleze panouri fotovoltaice și să beneficieze de un sistem de facturare care îi avantajează. De asemenea, Statul garantează un preț fix pentru achiziționarea energiei regenerabile de către consumatori timp de 15 ani, ceea ce încurajează investițiile în acest domeniu. Cu toate acestea, capacitatea de integrare a energiei regenerabile în sistemul energetic este limitată la 105 MW pentru energia eoliană și 60 MW pentru energia fotovoltaică.
În acest context, dl Țurcanu a adus în vizor rolul primordial al gestionării comportamentului consumatorului și a demitizat miturile din rândurile populației privind energia regenerabilă. Astfel, sistemul de echilibrare încearcă să explice consumatorului că trebuie corect să-ți dimensionezi panourile tale, pe care le-ai instalat și să-ți structurezi consumul, a menționat dl Dinu Țurcanu.
Este îmbucurător faptul că astăzi, există un trend pozitiv în creșterea utilizării energiei regenerabile în Republica Moldova, iar aceasta este susținută de o creștere a interesului pentru programele de studii în domeniul energiei regenerabile, studiate în cadrul Facultății de Inginerie Electrică-UTM, unde sunt și laboratoare de energie regenerabilă. Astfel, aceste programe de studii sunt îmbinate atât cu energia tradițională, cât și tehnologiile informaționale, ceea ce asigură rata succesului în acest domeniu, a relatat dl prorector.
Promovarea și dezvoltarea energiei regenerabile reprezintă un pas important către un viitor sustenabil pentru Republica Moldova. Cu sprijinul Statului și cu implicarea activă a cetățenilor și a specialiștilor din domeniu este posibilă atingerea obiectivelor stabilite în planul integrat de energie și climă al țării, care vizează o pondere de cel puțin 30% a energiei regenerabile în producția totală de energie până în anul 2030, a concluzionat dl prorector, Dinu Țurcanu.
Prin cercetare inovatoare, educație de calitate, transfer de cunoștințe către industrie și participare activă la elaborarea politicilor publice, UTM devine un pilon fundamental în transformarea peisajului energetic al țării. Cu experiența sa vastă și resursele umane calificate, UTM este un partener de încredere întru crearea unui viitor mai sustenabil și mai verde pentru Republica Moldova.