Premiera a reprezentat un moment istoric pentru Universitatea Tehnică a Moldovei și crucial pentru Republica Moldova, unde a fost lansat Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, al cărui scop este de a promova inovația și excelența în educația teoretică și practică în domeniu, formarea profesională a funcționarilor publici și a studenților, asigurând pregătirea la nivel național pentru provocările sectoriale.
În cadrul „Moldova Cybersecurity Forum 2024” au participat peste 500 de persoane – experți în acest domeniu, oficiali și toți cei interesați de securitatea cibernetică. Forumul a fost inaugurat de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean care a vorbit despre importanța Securității Cibernetice și de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a menționat că lansarea de către Guvernul Republicii Moldova a celor două instituții și anume, Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, reprezintă un pas semnificativ pentru Moldova și că este esențial să le avem implementate, pentru a evita expunerea la riscuri și incidente de securitate.
Exprimând mulțumiri tuturor partenerilor implicați în fortificarea noului centru, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab., dl Viorel Bostan, a menționat despre rolul primordial al acestuia întru asigurarea securității cibernetice naționale, pentru catalizarea schimbărilor socio-economice, către un spațiu cibernetic mai sigur. Noul centru în securitatea cibernetică este partea importantă a dezvoltării infrastructurii din RM, a subliniat dl rector Bostan.
Prin crearea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, dar și modernizarea curriculei pe domeniul Cyber Security, Universitatea Tehnică a Moldovei oferă tuturor o pregătire adecvată în acest domeniu vital. Aceste lucruri reprezintă pași importanți în direcția asigurării unui mediu digital sigur și a protejării infrastructurii critice, dar și a fortificării unei Națiuni Sănătoase Cibernetic!
Moldova Cybersecurity Forum 2024 a fost un forum de excelență pentru cei pasionați de securitate cibernetică, reunind experți de top, profesioniști în securitate cibernetică din țară și de peste hotare. Aici, au fost identificate cele mai bune practici și elaborate strategii de securitate cibernetică eficiente, contribuind la consolidarea poziției noastre în acest domeniu critic.
Agenda evenimentului a inclus un program complex. S-au desfășurat paneluri de discuții, prezentări remarcabile de la speakeri internaționali și sesiuni interactive de networking. Subiectele abordate au fost: anunțarea sectoarelor infrastructurii critice; prezentarea de soluții și cazuri de utilizare inovatoare, relevante și lecții învățate; accent regional pe provocările Republicii Moldova; atacuri DDos, dezinformarea și capacitățile de StratCom; educația cibernetică.
Cu sfaturi de la experți de top pentru a adopta în mod eficient cele mai noi standarde din domeniul cybersecurity, recomandări, metode și soluții de prevenire a atacurilor cibernetice, instrumente eficiente pentru contracararea acestora, evenimentul a fost unul praxiologic.
În contextul educației cibernetice, care reprezintă factorul cheie în prevenirea atacurilor în spațiul virtual, dl Dinu Țurcanu, dr., conf. univ., prorector pentru digitalizare UTM și coordonator strategic al Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, a moderat panelul cu titlul „De unde începe educația cibernetică?” Ilustrând această tematică prin exemple sugestive, pe înțelesul publicului larg, dl Țurcanu a accentuat faptul că schimbările de impact major vin doar prin educație. În cazul dat, noua dimensiune se axează pe viața din mediul online.
Întrucât securitatea cibernetică nu este doar despre apărare, ci și despre construirea unui ecosistem digital rezilient, promovarea inovației și consolidarea sectorului IT ca pilon al economiei Moldovei, autoritățile și experții din domeniu au fost încurajați să se concentreze pe aplicarea unor strategii proactive, adaptate provocărilor digitale din prezent.
Forumul a constituit o oportunitate excelentă de a afla despre cele mai recente evoluții în securitatea cibernetică a statului, de a discuta cu experți din domeniu și de a colabora cu alți profesioniști pe segmentul securității cibernetice.
Prin acest rol activ, UTM demonstrează încă o dată importanța unei abordări progresive în ceea ce privește securitatea digitală contribuind, totodată la construirea unui spațiu cibernetic deschis și securizat, la viitorul securității cibernetice, construind o Moldovă democratică, prosperă și sigură!
Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării sub egida prim-ministrului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul USAID și Ambasadelor Suediei și Marii Britanii la Chișinău, precum și EU Partnership Mission și e-Governance Academy.