Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Agrotek Arena a găzduit cea de-a II ediție a Târgului Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova

Cele mai recente tehnologii și abordări inovatoare în domeniul agricol, existente pe piața din Republica Moldova și cea internațională, au fost prezentate la Agrotek Arena, în cadrul Târgului Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova, ediția a II-a. Senzorii care transmit date exacte despre starea culturilor, roboții agricoli, stațiile meteo de ultimă generație, sistemele de irigații inteligente, dronele agricole, tehnologii ce permit creșterea randamentului muncii, au trezit curiozitatea publicului numeros pentru a fi testate și studiate.

Subliniind importanța acestui eveniment, în contextul evoluției rapide a tehnologiilor digitale în toate sferele de activitate, decanul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Sergiu Popa  a menționat faptul că îndeplinind o gamă largă de sarcini pentru a lua decizii optime în funcționarea producției agricole, tehnologiile digitale în agricultură contribuie la sporirea creșterii productivității, gestionarea riscurilor și îmbunătățirea durabilității ecologice, sociale și economice, constituind factorii de progres pentru umanitate.

128

Totodată, decanul a mai menționat că Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului creează un mediu propice, o ocazie unică pentru  creșterea productivității, eficienței și sustenabilității în agricultură. Aici, în verva inovației, cercetărilor și științei, furnizorii de tehnologii digitale, agricultorii, dar și studenții și profesorii fac schimb de bune practici în vederea dezvoltării prodigioase a acestui sector.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,  Vladimir BOLEA, a adus în vizor importanța investițiilor în domeniul agricol.

094

La eveniment a participat și Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried și Directorul executiv al Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii, Maxim POPOV.

Agricultorii au descoperit noile produse disponibile pe piață și au fost martori ai experimentelor și testărilor de pe teren, descoperind beneficiile utilizării tehnologiilor digitale în agricultură prin eficiență, precizie, durabilitate.

Totodată, au avut ocazia de a discuta despre reziliența în agricultură prin tehnologii, cu profesioniștii celor peste 20 de companii furnizoare de tehnologii în agricultură.

În cadrul panelurilor de discuții, s-au abordat următoarele subiecte: Soluțiile ERP; Colectarea datelor prin senzori și stații meteorologice; Dronele și sistemele video de securitate.

De asemenea, au fost prezentate oportunitățile de susținerea a fermierilor, prin intermediul programelor de susținere pentru fermieri în 2024.

Discutând despre agricultura viitorului: inovație, reziliență și sustenabilitate, Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie a adus în vizor rolul acestui domeniu în plan global.

Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova a facilitat colaborarea dintre producătorii agricoli și furnizorii de tehnologii, devenind un imbold întru modernizarea afacerilor și o ocazie de a crea noi parteneriate între furnizorii de tehnologii și fermieri.

139

Agricultura inovatoare are potențialul de a contribui la dezvoltarea unei economii durabile, motiv pentru care digitalizarea sectorului devine o necesitate stringentă pentru propulsarea afacerilor.

Astfel, Agrotek Arena își confirmă statutul de centru de inovație în domeniul tehnologiilor din agricultură, reflectând angajamentul UTM și a partenerilor, de a avansa agricultura din țară, prin introducerea tehnologiilor de vârf.

 Târgului Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova a fost organizat de UTM și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului,finanțat de USAID,Suedia și Marea Britanie.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI