Universitatea Tehnică a Moldovei anunță inaugurarea noului curs de antreprenoriat „Entrepreneurship la UTM”, inspirat de prestigiosul Berkeley Method of Entrepreneurship – Business Models of Entrepreneurship (BMoE), modelul consacrat al University of California, Berkeley – lider global în producția de startup-uri.
Cursul propune o explorare profundă a principiilor fundamentale ale BMoE – Frameworks, Networking și Mindsets. Se acordă o atenție deosebită dezvoltării relațiilor cu antreprenorii, investitorii și mentorii, promovând calități precum reziliența, deschiderea la schimbare, creativitatea și abilitatea de a soluționa probleme. Prin metoda Learn by Doing, se încurajează învățarea bazată pe experiența practică, prin intermediul prelegerilor, atelierelor, jocurilor, studiilor de caz, mentoratului și prezenței unor antreprenori de succes.
Scopul principal al cursului este de a le oferi studenților cunoștințele și abilitățile necesare pentru a conceptualiza, dezvolta și lansa afaceri antreprenoriale viabile, inovatoare și sustenabile.
Implementat în cadrul proiectului „Future Technologies Activity” în Republica Moldova, acest curs este destinat studenților programelor „Inginerie Software” (FCIM) și „Business și Administrare” (FIEB), care vor colabora interactiv în echipe mixte. Cursul va fi predat în limba engleză de către profesorii UTM instruiți la UC Berkeley – conf. univ., dr. Nina PUȚUNTEAN și conf. univ., dr. Rina ȚURCAN, în cotutelă cu profesorul Rick RASSMUSEN de la UC Berkeley, USA.
Universitatea Tehnică a Moldovei exprimă mulțumiri dlui Rick RASSMUSEN, expert în inovație, pentru sprijinul acordat în dezvoltarea și implementarea acestui curs, precum și pentru contribuția sa valoroasă la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial al UTM. Cu o vastă experiență la Silicon Valley, d-sa este un mentor de excepție, având o contribuție esențială în evoluția a peste 1000 de companii.
Studenții au avut privilegiul de a beneficia de un discurs motivațional susținut de George TEODORESCU, director regional al companiei MixBook (https://www.mixbook.com), care le-a împărtășit crâmpeie din experiența sa antreprenorială, oferindu-le perspective valoroase asupra realităților și provocărilor în dezvoltarea unei afaceri.
Cu o vastă experiență în domeniul Design Thinking ca metodă de inovație pentru dezvoltarea produselor software, Natalia URSU, manager de programe, a organizat studenții într-o activitate interactivă centrată pe dezvoltarea trăsăturilor personale și formarea echipelor, în care aceștia, lucrând în echipe, și-au demonstrat abilitățile practice într-un mediu coroborativ și stimulativ.
Prin accentul pus pe creativitate și inovație, cursul de antreprenoriat încurajează dezvoltarea abilităților de soluționare a problemelor și promovează gândirea inovatoare, transformând ideile în modele de afaceri viabile și relevante. Această abordare pragmatică, orientată spre implementarea practică, este esențială pentru reducerea decalajului între teorie și practică.
Universitatea Tehnică a Moldovei își exprimă recunoștința și respectul față de profesorii, invitații speciali și experții din industrie pentru contribuția lor valoroasă la succesul acestui curs. În același timp, sincere felicitări sunt adresate studenților implicați, care, prin acest curs, beneficiază de perspective promițătoare în parcursul lor antreprenorial și realizarea visului de a construi startup-uri inovatoare de succes.