Universitatea Tehnică a Moldovei a beneficiat recent de un sprijin esențial din partea UN Women, organizația ONU dedicată egalității de gen și abilitării femeilor, acest suport generos manifestându-se prin dotarea Laboratorului de Comunicații Electronice din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații cu senzori și echipamente necesare. Exprimând sincere mulțumiri pentru acest gest menit să asigure un nivel de educație de calitate, doamna dr., conf. univ. Lilia SAVA, decana FET a UTM, a menționat în cadrul unui interviu oferit către UN Women MOLDOVA, inițiativele desfășurate în cadrul FET pentru a sprijini și încuraja fetele să se implice în domeniul comunicațiilor electronice și telecomunicațiilor.
Cu acest prilej, doamna decană a adus în prim-plan importanța educației și a motivației tinerilor și tinerelor pasionate de domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) ca să aspire mereu spre cucerirea unor noi culmi. În opinia sa, profesorilor le revine un rol primordial în influențarea deciziilor viitorilor aspiranți la studii universitare. La Facultatea Electronică și Telecomunicații există o frumoasă tradiție în acest sens. În cadrul sesiunilor de informare și promovare a studiilor în inginerie în rândul liceenilor, profesorii au un mesaj aparte pentru fete, iar carierele de succes ale femeilor aflate în poziții cheie servesc ca surse de inspirație și modele de succes pentru viitoarele studente.
Un frumos exemplu în acest sens este chiar experiența domniei sale. Absolvind Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică a ASEM, doamna Lilia SAVA a fost delegată să activeze în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea Radioelectronică (actualmente FET), Catedra Sisteme Optoelectronice. Și-a început cariera cu predarea disciplinelor de management, micro-macroeconomie și statistică. Decizia de a rămâne la UTM s-a datorat culturii organizaționale și mediului armonios din echipă. S-a dedicat cu entuziasm profesiei, iar după 24 de ani de activitate, în martie 2023, a fost aleasă în funcția de decană a facultății în care și-a început cariera profesională – Facultatea Electronică și Telecomunicații.
Din postura sa actuală, doamna decană Lilia SAVA, conferențiară universitară, doctoră în științe, afirmă că principalul său scop este să promoveze imaginea facultății în industria TIC și să mențină la cel mai înalt nivel calitatea instruirii, respectiv, a numărului de studenți și studente care își fac studiile în domeniul ingineriei în comunicații electronice.
Doamna decană subliniază importanța informării corecte a elevilor despre beneficiile și oportunitățile oferite de domeniul comunicațiilor electronice, astfel încât să existe o distribuție echitabilă a elevilor între profilurile umaniste și cele științifice.
La nivel universitar, FET-UTM desfășoară inițiative menite să încurajeze fetele să studieze în acest domeniu, inclusiv sesiuni de informare, excursii la companii și discuții cu femei aflate în poziții de conducere. De asemenea, sunt oferite programe de studii care combină discipline inginerești cu cele economice pentru a oferi studenților oportunități variate de carieră.
În cadrul studiilor la FET-UTM un accent deosebit se pune și pe organizarea școlilor de vară destinate tinerelor de gimnaziu și liceu, unde sunt familiarizate cu domeniul și oportunitățile de angajare în TIC. De asemenea, conducerea FET-UTM reflectă un exemplu elocvent de egalitate de gen prin prezența mai multor femei decât bărbați în conducerea facultății.
Pentru fetele care se gândesc să urmeze o carieră în electronică și telecomunicații, doamna Sava le transmite un mesaj de încurajare și susținere. Le îndeamnă să-și urmeze pasiunea în domeniul ingineriei, asigurându-le că au toate șansele să devină specialiste de succes sau manageri de companii de frunte, iar facultatea le va susține în această călătorie.
Eforturile depuse de cadrele didactice și instituțiile de învățământ în promovarea egalității de gen și încurajarea femeilor să urmeze cariere în domeniile STEM/TIC sunt cruciale pentru construirea unei societăți egale și incluzive, iar angajamentul și susținerea lor sunt fundamentale pentru succesul și progresul în acest domeniu.