Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lansarea unui nou proiect internațional ERASMUS + KA 2 „DIGITRANS”

en co funded by the eu pos

În perioada 11-12 ianuarie 2024, a avut loc lansarea proiectului  „DIGITRANS: Transformarea digitală a procesului de educație a instituțiilor de învățământ superior din Ucraina și Moldova pentru un angajament durabil cu întreprinderile” („DIGITRANS: Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises”) Nr. 101127683. Acest proiect beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene prin intermediul Programului ERASMUS+ KA2 – Capacity Building in the Field of Higher Education (Dezvoltare a Capacităților în domeniul învățământului superior). Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc la Universitatea Tehnică din Riga, care este coordonatoarea grantului pentru proiect.

Consorțiul proiectului DIGITRANS este constituit din mai multe instituții de învățământ superior și organizații. Printre acestea se numără: Universitatea Thniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon din Grecia, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Politehnică Națională din Chernihiv, Universitatea Națională de Automobile și Drumuri din Harkov, Universitatea Tehnică Națională din Lutsk, Filiala „SNT Ucraina”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și ICS DRA „Draexlmaier Automotive” SRL.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la acest eveniment de către prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN – șefa Centrului ERASMUS+, conf. univ., dr. Vadim CAZAC – șeful Departamentului Inginerie Electrică, FEIE, și lect. univ., dr. Corina GUȚU-CHETRUȘCA, Departamentul Energetică, FEIE.

Obiectivul general al proiectului DIGITRANS este de a contribui la creșterea ratei de angajare a absolvenților și la susținerea creșterii durabile și a locurilor de muncă în Ucraina și Moldova prin implementarea unor măsuri de sprijin. Unul dintre principalele obiective ale proiectului este dezvoltarea și implementarea programelor de dublă diplomă între universitățile europene, ucrainene și moldovenești.

Acest lucru implică crearea de oportunități pentru ca studenții să obțină diplome recunoscute la nivel internațional și să-și dezvolte competențele în contextul european. În plus, proiectul DIGITRANS intenționează să introducă scheme de formare practică inovatoare strâns legate de mediul de afaceri. Acestea pot include stagii de practică, cursuri profesionale desfășurate în cadrul întreprinderilor și alte activități similare, cu scopul de a oferi studenților o experiență reală în domeniul lor de studiu și o pregătire temeinică pentru piața muncii.

Un alt obiectiv important al proiectului este dezvoltarea practicii virtuale și la distanță, cum ar fi laboratoarele virtuale. Prin intermediul acestora, studenții pot accesa resurse și instrumente de învățare online, precum clase de modelare, simulare sau construire a modelelor. Acest lucru va permite studenților să-și consolideze cunoștințele teoretice și să dobândească abilități practice într-un mod interactiv și inovator.

Proiectul DIGITRANS reprezintă o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea dimensiunii europene a educației, prin colaborarea între mai multe țări. Prin implicarea universităților europene, ucrainene și moldovenești, se va promova schimbul de bune practici, transferul de cunoștințe și creșterea cooperării internaționale în domeniul învățământului superior.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI