Conferința internațională IManEE-2023 (Innovative Manufacturing Engineering & Energy International Conference), care și-a deschis astăzi lucrările la Universitatea Tehnică a Moldovei, a marcat un moment crucial în abordarea cerințelor Industriei 4.0 în ingineria mecanică și industrială, cu un accent deosebit pe transmisiile mecanice. Prezentările valoroase expuse în plenul și în secțiunile conferinței subliniază importanța energiei și industriei atât pentru momentul actual, cât și pentru viitor.
Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a deschis evenimentul subliniind faptul că energia și industria au revenit în prim-planul preocupărilor guvernelor din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova. Acest lucru devine mai evident în contextul evenimentelor globale, cum ar fi declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, care a atras atenția asupra importanței problemelor energetice.
Viorel BOSTAN a evidențiat angajamentul Universității Tehnice a Moldovei în dezvoltarea acestor domenii, cu un focus special pe Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi și Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică. El a subliniat importanța modernizării tehnologice și a generației de cunoaștere nouă, recunoscând că o țară poate progresa doar prin intermediul inginerilor bine pregătiți.
Rectorul a pus, de asemenea, un accent deosebit pe locația aleasă pentru conferință, Aula Henri Coandă, numită în onoarea marelui savant și inginer român Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume. Fiind un loc cu o istorie bogată, aula este renovată acum cu sprijinul Guvernului României, oferind o sursă importantă de inspirație pentru studenți și cadre didactice. Viorel BOSTAN a încurajat studiul nu numai al materiilor inginerești, ci și al istoriei ingineriei românești, pentru a evidenția contribuțiile semnificative ale acestora în diverse domenii.
Cadrul tematic al conferinței a scos în evidență cercetările realizate în Republica Moldova în domeniul Transmisiilor Planetare Precesionale. Academicianul Ion BOSTAN a fost recunoscut pentru contribuția la dezvoltarea acestor transmisii, protejate de sute de brevete și certificate de autor. Aceste transmisii sunt deosebit de importante pentru aplicații precum aparatele cosmice de zbor, complexe submersibile de extracție a bogățiilor naturale de pe fundul Oceanului Planetar și multe altele. Prezentarea sa a subliniat teoria fundamentală a transmisiilor precesionale cu angrenări convex-concave multipare, sinteza structurală, cinematică și dinamică, precum și metodele de calcul ale capacităților de contact.
De asemenea, au fost elucidate tehnologii inovatoare de fabricație a profilului dinților acestor transmisii și metode moderne de proiectare și cercetare, inclusiv cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM/CAE.
Experții în domeniu au prezentat rezultatele cercetării experimentale și analiza comparativă cu transmisii mecanice cunoscute, inclusiv transmisii Wildhaber-Novikov cu contact convex-concav al dinților conjugați. Iar vârful de lance al subiectului respectiv l-a constituit prezentarea monografiei „Transmisii precesionale” în 3 volume, apărută în anul 2022, autor: academician Ion BOSTAN, profesor universitar, doctor habilitat, Profesor Emerit.
Participanții la conferință au salutat implicarea pe post de coorganizatori ai evenimentului a reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, precum și a Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR). La fel, au remarcat prezența numeroasă a profesorilor și cercetătorilor din diferite țări, împreună cu care Conferința IManEE dăinuie în timp, având o semnificație profundă în promovarea inovației și colaborării în domeniul ingineriei industriale și energeticii, dar și în susținerea dezvoltării sustenabile a acestor domenii cruciale.