Învățământul superior agricol a sărbătorit 90 de ani de excelență la Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Universitatea Tehnică a Moldovei

În zilele de 5 și 6 octombrie, curent, am avut fericitul prilej să sărbătorim 90 de ani de excelență a învățământului superior agricol în Republica Moldova Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului. Cu această ocazie Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat un excepțional Simpozion științific internațional cu genericul „TENDINȚE MODERNE ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL SUPERIOR AGRICOL”, care a adunat peste 300 de participanți din 10 țări, oferind astfel o eficientă platformă de schimb de idei și experiențe în domeniul agricol.

Festivitatea de deschidere a Simpozionului a avut loc la Tekwill și a fost onorată de prezența prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, care a subliniat evoluția și progresele semnificative ale învățământului superior agricol din Republica Moldova, proces ce a demarat odată cu înființarea Facultății de Științe Agricole în anul 1933. La eveniment au transmis mesaje de felicitare miniștri de resort, rectori și prorectori ai universităților de profil agricol din România, ambasadori și personalități notabile în domeniul învățământului superior agricol.

În cea de-a doua parte a zilei de 5 octombrie, au avut privilegiul de a asculta 8 rapoarte științifice din diverse ramuri ale agriculturii, care au evidențiat progresul și impactul cercetărilor în agricultură asupra sectorului de producere.

Pe data de 6 octombrie, în campusul Mircești, au fost prezentate o serie de rapoarte și postere în cadrul diferitelor secțiuni. Lucrările au suscitat un interes deosebit din partea participanților, cu focalizarea pe domenii precum agronomie, horticultură, zootehnie, selecție și genetică, ecologie, inginerie și economie agrară.

Suntem profund convinși că în anii care vor urma, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului va continua să se afirme şi să răspundă cu competență, prin realizări științifice pertinente, celor mai mari provocări ale omenirii, inclusiv schimbări climatice şi securitate alimentară. De asemenea, suntem fermi în credința că prin oferirea unei instruiri calificate, la cel mai înalt nivel a tinerilor specialiști, vom contribui în mod semnificativ la modernizarea agriculturii şi la dezvoltarea durabilă a spaţiului rural din Republica Moldova.

 *  *  *

Cum s-a deschis Facultatea de Științe Agricole la Chișinău acum 90 de ani? 

Despre necesitatea unei instituții de învățământ superior agricol în Basarabia agrară, care a revenit în 1918 la trunchiul matern al României, se vorbea de mai demult. Încercarea regimului țarist din 1914 de a deschide o instituție de studii agricole la Chișinău nu a avut succes.

La 15 ani de la Unire, reprezentanții provinciei dintre Prut și Nistru din toate partidele politice au propus să se transfere la Chișinău Secțiunea de agronomie a Facultății de Științe a Universității din Iași. La Chișinău, Secțiunea urma să se transforme într-o Facultate. În plină criză economică mondială, atât profesorii Secțiunii de Științe Agricole, cât și Senatul Universității, au susținut propunerea reprezentanților Basarabiei. La 9 aprilie 1933, Parlamentul României a votat Legea cu privirea la transferul Facultății de Științe Agricole a Universității din Iași la Chișinău.

Începând cu toamna anului 1933, studenții din anii III și IV au fost transferați la Chișinău, iar din 1935 – și cei din cursurile I și II. Facultății i-au fost alocate 2 mii de hectare de teren pentru practica viitorilor specialiști în diverse ramuri ale agriculturii. Veniturile obținute din exploatarea acestor terenuri au fost investite în îmbunătățirea procesului didactic, iar Guvernul a alocat și unele subvenții.

Fostul Palat al Sfatului Țării, cu 60 de camere, a fost restaurat și reamenajat pentru desfășurarea studiilor. Au fost create laboratoarele de chimie agricolă, fitotehnie, pomi-viticultură, geniu rural, economie rurală, arheologie, zoologie aplicată și de fizică. O sală spațioasă a fost destinată bibliotecii.

În localul fostei Zemstve guberniale, cu 30 de săli de studiu, a fost amenajat un amfiteatru mare, laboratoarele de zootehnie, medicină veterinară și bacteriologie, anatomie și fiziologie a animalelor domestice. În jurul Palatului Sfatului Țării și pe terenurile învecinate s-au construit o casă de vegetație și sere, grădini botanice, arboretum, parcuri și pepiniere. Au fost  create câmpuri demonstrative, pe care se cultivau zarzavaturi și s-a plantat viță de vie.

Un cămin pentru 130 de studenți și 30 de studente a fost deschis într-un local închiriat. În 1935, Facultatea de Științe Agricole din Chișinău număra 520 de studenți și 50 de studente.

Noi, actuala comunitate academică și didactică a Universității Tehnice a Moldovei, ne exprimăm profunda recunoștință pentru această poveste de 90 de ani, dedicată educației agricole de excelență și contribuția adusă dezvoltării durabile a agriculturii în Republica Moldova.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT, Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul Universității Tehnice a Moldovei!

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe [email protected] .

MAI MULTE NOUTĂȚI