Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O NOUĂ MOBILITATE DIDACTICĂ ERASMUS+ LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI

O nouă mobilitate ERASMUS+KA1 – Staff Mobility for Teaching, realizată în perioada 22-26 mai, la Universitatea POLITEHNICA din București (UPB), România de către lect. univ., dr. Cristina EFREMOV, prodecană la Facultatea Design, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), readuce în vizor importanța sistemului de măsurare și monitorizare în timp real a energiei electrice.

Stagiul de mobilitate s-a axat atât pe actul de predare în domeniul sistemelor de energie sustenabilă (8 ore academice, la ciclul II, Masterat), cât și pe studiul/schimbul de experiență privind anumite aspecte specifice practice în domeniul respectiv, cum ar fi:

a) soluții agro-fotovoltaice ca parte componentă a foii de parcurs către neutralitatea climatică,

b) potențialul vehiculelor electrice către rețea (V2G) pentru Republica Moldova și pentru alte țări din Europa de Est.

Dat fiind că un sistem de măsurare și monitorizare în timp real a energiei electrice urmează a fi implementat și la UTM, cu aportul UPB, a fost subliniat faptul că acesta va permite replicarea ușoară a unor componente-cheie ale demonstratorului WEDISTRICT din cadrul UPB, permițând în felul acesta:

  • crearea unor servicii energetice sustenabile pentru comunitatea universității;
  • infrastructură performantă;
  • bază de cercetare și învățământ la standarde ridicate;
  • producere locală de energie electrică „verde”, cu sisteme fotovoltaice;
  • sublinierea importanței sistemului SCADA open-source pentru managementul energiei ș.a.

O acțiune de promovare a schimbului de experiență privind metode și practici inovative în domeniul educației și al cercetării a constituit-o editarea în comun a unei noi cărți de interes major în domeniul energiei – „Stocarea energiei electrice și vehicule electrice, pentru o societate sustenabilă și rezilientă, bazată pe energie curată”, editată la București.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI