Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„EARTH ROVER: Innovation Challenge – 2022”: concurs studențesc de sisteme robotice mobile

În perioada 12-16 Decembrie 2022 Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei, în colaborare cu partenerii strategici: „AROBS Software Chișinău” SRL, „ICG Engineering” SRL, „StarNet” SRL, și cu suportul organizatoric al Centrului Studențesc de Creativitate Tehnică „Hard & Soft”, a organizat cea de-a XIa ediție a Concursului Studențesc „Earth Rover: Innovation Challenge – 2022” în domeniul sistemelor robotice mobile, monitorizării mediului, tehnologiilor și serviciilor IoT.

La concurs au fost acceptate 6 echipe formate din studenți FCIM de la programele de studii: Robotică și Mecatronică, Calculatoare și Rețele, Automatică și Informatică, Microelectronică și Nanotehnologii, Informatică Aplicată și Tehnologii Informaționale.

Potrivit cerințelor concursului, proiectele prezentate urmau să fie elaborate nemijlocit pe durata concursului (3 zile), în baza unui set de dispozitive oferite de către organizatori, iar tematica proiectului să exprime genericul Un mediu curat – o viată sănătoasă”.

Procesul de dezvoltare a proiectelor a fost organizat în sălile de laborator și creativitate tehnică ale FCIM. Rezultatele finale au fost prezentate de membrii echipelor pe data de 16 decembrie 2022.

Buna desfășurare a evenimentului a fost realizată de Comitetul de organizare în componența: președinte: Dumitru CIORBĂ, membri: Victor ABABII,  Radu MELNIC, Viorel CĂRBUNE și Silvia MUNTEANU.

În rezultatul evaluării proiectelor de către echipa de jurizare formată din: președinte: Dumitru Ciorbă, decan FCIM; și membri: Mihai GORGOS – directorul companiei „AROBS Software Chișinău”; Nicoleta STAVILĂ – manager „ICG Engineering”; Nicolae LEPODATU – manager compania „StarNet”; și Viorica SUDACEVSCHI – șefă DIIS, au fost distribuite locurile premiante în modul următor:

Diplomă și premii pentru Locul I: echipa „Best Team” – M. Bruma, I. Fortuna, V. Ionița și F. Stavriu, care au dezvoltat un sistem mobil destinat monitorizării parametrilor ecologici în timp real, procesarea și livrarea acestor informații utilizatorilor;

Diplomă și premii pentru Locul II: echipa „Luminița 777” – D. Tirche, O. Scripnic, T. Maslova, care au propus un sistem bazat pe o platformă mobilă autonomă, care virează în spații cu obstacole și acumulează informații despre starea mediului;

Diplomă și premii pentru Locul III: echipa „Force RM” – V. Guțu, V. Corcodel, C. Cebotarenco, N. Drumea, care au venit cu ideea unui sistem robotic mobil pentru plantarea automată a semințelor în sol;

Diplomă de participare și premii: echipa „Prasada” – A. Cozlovschi, T. Deviza, G. Turețchi), au propus un sistem pentru sortarea inteligentă a deșeurilor;

Diploma de participare și premii: echipa „CybSquad” – C. Pîrlea, V. Coda, C. Lai, A. Carauș, au dezvoltat un sistem pentru monitorizarea mediului cu aplicare în domeniul sănătății care oferă informații pentru planificarea activităților sportive;

Diploma de participare și premii: echipa „CIRCLE” – M. Caciura, A. Gîrșcan, O. Ovcearenco, A. Rusu, care au dezvoltat un sistem pentru monitorizarea în timp real a mediului.

Prezent la evenimentul de premiere, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a felicitat studenții care au participat la concurs, menționând: „Cu toții sunteți învingători prin faptul că ați ales Universitatea Tehnică a Moldovei pentru a deveni Ingineri!”

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI