Premieră istorică: pe 12 august 2022, la ora 12:45, prin plasarea pe orbită a TUMnanoSAT, UTM și-a trimis visul și speranța în viitor

Astăzi, 12 august 2022, cu începere de la ora 12:45, UTM a scris istorie! Prin plasarea pe orbita terestră de către de către astronauții de la Stația Spațială Internațională  a primului nanosatelit al Republicii Moldova – TUMnanoSAT, proiectat, fabricat, dezvoltat și testat de Universitatea Tehnică a Moldovei, ne-am trimis visul și speranța în viitor! E o premieră istorică pentru Republica Moldova, care marchează reușita eforturilor unui grup de tineri cercetători ai UTM, susținuți în acest proiect ambițios de către partenerii de dezvoltare.

Apreciată de către specialiști drept o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională, evenimentul a reunit astăzi la Tekwill personalități de prim rang din conducerea țării, reprezentanți de seamă ai comunității științifice, mediului academic, corpului diplomatic, reprezentanți ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), dar și tineri dornici să fie parte la acest moment istoric.

Copleșit de emoții, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a invitat audiența să fie parte a acestui vis măreț al UTM, devenit acum realitate:

„Acum 14 ani, un grup de cercetători și ingineri de la Universitatea Tehnică a Moldovei, condus de academicianul Ion BOSTAN, a avut un vis foarte frumos – să plaseze Republica Moldova în lista țărilor capabile să abordeze tehnologii spațiale. A fost creat Centrul Național de Tehnologii Spațiale prin programe subvenționate de guvern și Academia de Științe a Moldovei, am reușit să construim o infrastructură de comunicare cu sateliții, o infrastructură educațională Au urmat două încercări de a aplica la Programul „KiboCube”, din a treia ne-a reușit. Astăzi sunt extraordinar de mândru pentru realizarea pe care am obținut-o împreună cu echipa de studenți, cadrele didactice și cercetători ai Universității – asistăm acum la plasarea pe orbită a satelitului TUMnanoSAT, elaborat și asamblat la UTM! Acum, putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți, TUMnanoSAT  având rolul de a demonstra că studiile inginerești au o mare perspectivă, iar UTM demonstrând astfel că întrunește cele mai înalte standarde ale unui învățământ tehnic de elită. Cu această ocazie vreau în primul rând să mulțumesc partenerilor noștri de dezvoltare United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) și JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) care ne-au acordat asistența tehnică și ne-au creat această oportunitate extraordinară”, a spus Viorel BOSTAN.

Încurajând numeroșii tineri prezenți în sală să-și urmeze visul de a studia și explora noi domenii ale cunoașterii, rectorul Viorel Bostan a ținut să sublinieze că tehnologiile spațiale au fost întotdeauna un catalizator, un motiv suplimentar pentru ca studenții să învețe fizica, matematica și ingineria tehnologiei – astăzi Moldova are acces la tehnologii spațiale utilizate pe scară largă de multe țări dezvoltate. La crearea TUMnanoSAT, de exemplu, au contribuit profesori și studenți de la diferite facultăți ale UTM, vârsta medie a echipei fiind sub 30 de ani. Mai mult. Visul lor nu se oprește aici – echipa lucrează acum la o a doua iterație.

Oaspeții de onoare, Prim-ministra Natalia GAVRILIȚĂ, ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ, E.S. Ambasadorul Japoniei în RM Katayama YOSHIHIRO, prezenți la eveniment, au salutat cu entuziasm capabilitatea grupului de cercetători și Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru pasul important, făcut de Republica Moldova în dezvoltarea tehnologiilor moderne, care deschid noi orizonturi și perspective pentru Republica Moldova.

În discursul său, Prim-Ministra Natalia GAVRILIȚA a felicitat echipa UTM și a remarcat că evenimentul de astăzi, unul istoric,  va aduce un șir de beneficii, atât domeniului științific, cât și cetățenilor:

„Sunt mândră pentru realizarea dumneavoastră și efortul depus pe parcursul ultimilor 14 ani, ca să ajungem în acest moment, când un vis a devenit realitate. Explorarea spațiului cosmic aduce nenumărate beneficii oamenilor, economiei, științei, dar și instituțiilor statului. Discutăm cu reprezentanți ai companiilor internaționale despre posibilitatea utilizării datelor din satelit pentru evaluarea roadei sau consecințelor unor calamități naturale. Acest lucru va face politicile Guvernului mult mai precise și va aduce beneficii economiei”,  a declarat prim-ministra în cadrul evenimentului.

De asemenea, șefa Executivului s-a adresat copiilor, prezenți în sală, și i-a îndemnat să-și urmeze visele și să aibă încredere în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

„Sper că voi, copii, v-ați convins, astăzi, că în școlile și universitățile din Republica Moldova se fac lucruri interesante și se poate ajunge chiar pe orbita planetei Pământ. În pofida tuturor greutăților, vom continua să investim în domeniul educației și științei. Trebuie să avem universități puternice, conectate la programe europene de cercetare, ca să putem realiza și în continuare asemenea proiecte”, a spus Natalia GAVRILIȚA.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, E.S. Katayama YOSHIHIRO, a reconfirmat susținerea statului japonez pentru  proiectele de inovare și cercetare ale Republicii Moldova:  „Aș dori să vă felicit pentru succes și aș vrea să-mi exprim un respect deosebit pentru munca făcută de o echipă talentată, care a adus un rezultat frumos. Astăzi, Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și o speranță pentru viitor. Sunt sigur că acest pas va fi urmat de alte proiecte, cu susținerea statului japonez”, a spus Ambsadorul Katayama YOSHIHIRO. Excelența Sa a subliniat contribuția programului KiboCUBE la lansarea primului satelit din Moldova, menționând: „Kibo în japoneză înseamnă speranță – alegoric vorbind, astăzi Moldova a lansat nu doar un satelit, ci și a transmis speranță pentru viitor. Sunt sigur că acest pas înainte va fi urmat de alte proiecte în care poporul japonez va continua să stea alături de dumneavoastră”, a spus ambasadorul.

Felicitând grupul de cercetători de la UTM, UTM-ul în particular și Republica Moldova în ansamblu, oficialii prezenți la eveniment au subliniat că speră ca acest proiect important să constituie o motivație în plus ca tinerii să urmeze calea cercetării și tehnologiilor. Ministerul Educației și Cercetării va face tot posibilul ca conexiunea dintre învățământ și cercetare să asigure un cadru propice pentru promovarea talentelor și ideilor inovatoare. Pe agenda Ministerului Educației și Cercetării îmbunătățirea calității cercetării și atragerea tinerilor în cercetare se află printre priorități.

Reprezentând un cub cu muchia de 10 cm și cântărind 1,15 kg, TUMnanoSAT a fost proiectat, construit și testat din iunie 2019 până în octombrie 2021. Este un satelit educațional și de cercetare care ar putea colecta date de control, testarea comportamentului senzorilor nanofir în condiții de spațiu, captarea imaginilor spațiale în diverse formate și transmiterea lor către stațiile terestre și ar putea contribui la studiul energiei solare.

Lansarea „TUMnanoSAT” reprezintă prima experiență spațială pentru R. Moldova, într-o cooperare internațională JAXA-UNOOSA. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională. Amintim că în perioada iunie-august  2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU