Explozie de tehnologie și inovație la TEKWILL Expo Day

Zi specială, astăzi, pentru Universitatea Tehnică a Moldovei la TEKWILL! Râuri de tineri și adulți pasionați de inovație și tehnologie, entuziaști și specialiști de marcă în domeniu, reprezentanți ai celor mai înalte structuri de stat s-au reunit la  TEKWILL Expo Day pentru a celebra tehnologia prin inovație și știință la cei 5 ani de activitate a comunității TEKWILL.

Centrul de Excelență în domeniul TIC TEKWILL din cadrul UTM și-a deschis larg pentru toți beneficiarii programelor sale, dar și pentru publicul larg, companiile IT, participanții la programele marca Tekwill, IMM-urile beneficiare de produse dezvoltate, profesori, elevi, copii și părinți, evenimentul având menirea să expună tehnologii dezvoltate și implementate de Tekwill și care sunt utilizate în procesul educațional.

O amplă expoziție de inovații create de studenții și profesorii Universității Tehnice a Moldovei – FCIM, FIMIT, FUA, organizată în colaborare cu Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, a atras atenția publicului prin invenții și elaborări notorii, cum ar fi primul vehicul electric fabricat în Moldova, o mașină electrică controlată de smartphone, un braț robotic care mișcă obiecte fără atingere, roboți, diverse aplicații, pagini web create pentru micii antreprenori, proiecte dedicate dezvoltării forței de muncă în IT și a antreprenoriatului.

Agenda evenimentului include și ateliere de lucru pentru grupuri-țintă: copii, elevi, elevi din școli profesionale, profesori, îmbinând componenta educațională cu activități distractive, tombole cu premii destinate cunoașterii programelor inginerești.

Această „explozie” de tehnologie, inovație și imaginație și-a găsit admirația și aprecierea în ochii publicului, partenerilor și oficialilor prezenți la eveniment.

Potrivit Șefului statului, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, de-a lungul mai multor ani, proiectele Tekwill au cultivat spiritul creativ al tinerilor noștri, iar astăzi putem vedea rodul muncii lor. De la roboți la elemente de programare, de la sisteme integrate în școli la inteligență artificială, Moldova îmbrățișează tehnologiile informaționale, pregătind noile generații pentru profesiile viitorului.

„Încurajez copiii și tinerii să exploreze în continuare acest domeniu și le mulțumesc profesorilor pentru că, prin entuziasmul lor, dau viață unor idei care schimbă lumea. În același timp, îmi doresc să ajung la toți copiii din Moldova cu aceste metode de învățare. Pentru că atunci vom vedea cu adevărat potențialul uman enorm al țării noastre Trebuie să investim și în profesori, de care depinde calitatea educației, și să asigurăm șanse egale de dezvoltare tuturor copiilor, indiferent de satul sau orașul în care locuiesc. ”, a menționat Președinta Republicii Moldova,  Maia SANDU.

Mândru de realizările impresionante ale TEKWILL, aproape imposibil de imaginat în realitate acum 5 ani, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN,  a menționat că Tekwill este mereu un prilej de inspirație, un generator de oportunități:

– În 2014 am promovat acest proiect la UTM, dar nu puteam atunci să-mi imaginez amploarea activităților pe care Tekwill le va avea și efectele sale asupra universității noastre și nu numai. Tekwill ne-a servit drept sursă de inspirație, a fost generator de oportunități, a facilitat inclusiv transformarea mare prin care a trecut Universitatea Tehnică a Moldovei împreună cu comunitatea academică. Astăzi pot spune că ne putem mândri cu o universitate care va lansa primul satelit al Republicii Moldova, care a creat primul automobil electric sau care contribuie plenar la dezvoltarea unui sector atât de important cum este sectorul TIC. Tekwill a fost punctul de cotitură în care am înțeles că se poate și altfel. Tekwill a fost și este o platformă pe care, în sfârșit, putem avea dialog direct cu industria, iar industria s-a întors cu fața spre noi și astăzi ne ajută foarte mult în dezvoltarea noastră.

Mesaje de apreciere au rostit și oficialii prezenți la eveniment – Sergiu GAIBU, ministrul Economiei al RM; Olga TUMURUC GAIVAS, Directoarea Agenția de Guvernare Electronică;  Janis MAZEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în RM;  Scott HOCKLANDER, Șeful Misiunii USAID Moldova; Andreea CUZYOVA, vicedirectoarea UNDP Moldova; Madelene EICHORN, manager de programe, Ambasada Suediei din Moldova ș.a.

Un accent important în aprecierea activității TEKWILL a fost pus de către Anatolie TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării al RM, care a subliniat că „dezvoltarea tehnologiilor informaționale și utilizarea acestora în procesul educațional este un lucru foarte important. Ne bucurăm că avem susținerea partenerilor și a universităților în dezvoltarea cât mai multor cursuri în licee și în școli, pentru ca elevii noștri să aibă oportunitatea să îmbrățișeze aceste profesii în continuare, astfel încât să-și poată crea un viitor mai bun și să dezvolte societatea de la noi din țară. Chiar recent, cu susținerea partenerilor, am obținut de la Parteneriatul Global pentru Educație un grant în valoare de 5 milioane de dolari, care va fi, de asemenea, orientat pentru digitalizarea în educație, vom dezvolta oportunități noi de educație pentru copii, vom dota școlile cu tehnologii, vom dezvolta programele și vom instrui profesorii ca să poată oferi cunoștințe digitale elevilor.”

– Este o onoare să vă vedem astăzi la Tekwill, deoarece ne-am propus să aducem lumea tehnologiei mai aproape de viața de zi cu zi, sublinia în mesajul său Ana CHIRIȚA, director proiecte strategice, ATIC. De-a lungul anilor, ne-am propus să încercăm să ajutăm să crească un sector foarte dinamic – sectorul IT din Republica Moldova. Am avut mulți parteneri care au crezut în noi și astăzi Republica Moldova are cu ce se mândri.

Peste 150.000 de beneficiari din sudul, nordul și centrul Moldovei au trecut prin programele Tekwill. Astfel sperăm să creștem câteva generații echipate cu cele mai bune abilități, gata să facă față provocărilor viitorului. Unul din proiectele care continuă eforturile începute este EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană și Suedia, prin care ne propunem să valorificăm conținuturile și cunoștințele acumulate în beneficiul creșterii economice în sudul țării. Ne așteptăm la un impact de circa 11.000 beneficiari în Cahul, care vor schimba atractivitatea economică a regiunii în termen de 3-5 ani.

La ora actuală,  333 de școli din republică sunt conectate la programe în care se învață profesiile Viitorului. Peste 150 de mii de beneficiari au trecut prin programele Tekwill. În cadrul evenimentului a fost lansat Programul de vară „Tekwill în fiecare școală”, în cadrul căruia 25 de instituții de învățământ din țară vor trece printr-un proces de transformare, implementând tehnologii informaționale în procesul educațional, managementul și dezvoltarea organizațională. Acestea au fost selectate printr-un concurs deschis. Inițiativa este dezvoltată de către „Tekwill în Fiecare Școală”, program implementat în cadrul proiectului Tekwill, susținut de USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Conceptul va fi pilotat începând cu anul de studii 2022-2023, în cadrul căruia peste 600 de profesori vor învăța cum să le predea elevilor informații într-o modalitate interactivă digitală și să îi facă să îndrăgească roboții și lumea tehnologiilor.

Cu susținerea USAID și a Suediei, Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU