STUDENTS’ FASHION DAY – 2022

Pe 18 iunie 2022, la Tekwill, am avut parte de o seară de vis, așa cum obișnuiesc să ne delecteze, deja pentru a patra oară, la spectaculosul eveniment Students’ Fashion Day, viitorii modelieri pregătiți în cadrul programului de studii „Design vestimentar industrial” de la Facultatea Textile și Poligrafie a Universității Tehnice a Moldovei (UTM), cărora de astă dată li s-au alăturat colegii de peste Prut, absolvenți ai programului „Modă, design vestimentar” de la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” (UNAGE) din Iași, România. Această faimoasă Gală a colecțiilor vestimentare ne-a dus cu gândul la Dior și McQueen, care, de altfel, i-au și inspirat pe tinerii noștri să-și facă din defileul creațiilor proprii o seară de glorie, care să le deschidă cortina celor mai mari podiumuri de modă ale lumii.

Rând pe rând, noua generație a creatorilor de modă și-a prezentat modelele sub aplauzele furtunoase ale publicului spectator. Cu o prestație excelentă, cele 10 colecții (7 ale UTM-iștilor și 3 ale reprezentanților UNAGE) au făcut deliciul admiratorilor, care vor ține minte cu siguranță numele autorilor ce s-au afirmat în două categorii de creații vestimentare:

Categoria ART:

Nicoleta SOFRONOVICI – colecția „FLORET”, coordonator: lect. univ. Alina TOCARCIUC;

Emilia BADIA – colecția „LIBERTE”, coord.: conf. univ., dr. Iarâna SAVIȚCAIA-BARAGHIN;

Daniela STARINSCHI – colecția „IMPLEMENTATION OF BIONIC FORMS”, coord.: lect. univ. Tatiana BUJOREAN;

Doina ATAMANENCO – colecția „THE SHARM OF PEARLS”, coord.: lect. univ. Alina TOCARCIUC – UTM, R. Moldova;

Alexandru FEDIUC – colecția „DEGRADARE”, coord.: conf. univ., dr.  Cornelia Brustureanu și lect. univ. Cristina HÎRȚESCU – UNAGE, România.

Categoria Ready-To-Wear:

Anastasia ROMAN – colecția „DENIM”, coord.: conf. univ., dr. Iarâna SAVIȚCAIA-BARAGHIN;

Ecaterina LUCA – colecția „MODERN ALLURE”, coord.: lect. univ. Tatiana BUJOREAN;

Olga ONEA – colecția „PHATOS”, coord.: lect. univ. Alina TOCARCIUC – UTM, R. Moldova.

Grupurile de autori de la UNAGE:

Daniela CIUBOTARIU, Gabriela SOARE,  Ioana CĂPĂTAN, Andreea GIURGIUCANU, Laura ȚUCHENDREA, Iasmina RÎMBU, Natalia EVSTRATI – colecția  „EMOJIPEDIA”, coord.: conf. univ., dr. Cornelia BRUSTUREANU;

Cristina SASU, Daniel GORBAN, Andreea PASCU, Mihai Bogdan PICINCU, Gabriela SOARE, Ioana CĂPĂTAN – colecția „ENTROPIA”, coord.: conf. univ., dr. Cornelia BRUSTUREANU și lect. univ. Cristina HÎRȚESCU.

Totodată, pe lângă cele 10 colecții de concurs, în partea a doua a defileului au fost prezentate alte două colecții de modele vestimentare realizate în cadrul proiectelor semestriale și a stagiilor de practică de către studenții anilor I, II și III, programul de studii „Design Vestimentar Industrial”.

Noua generație a fost susținută și de predecesorii săi – absolvenții promoțiilor 2018 și 2021 a programului „Design vestimentar industrial”, FTP-UTM, care și-au prezentat propriile branduri: absolventa-2018 ZORINA DON-VIZITIU  – brandul MODDON; absolventele-2021 Ludmila SECHER și Ana CARAUȘ – brandul C’EST CHER; absolventa-2022 Doina ATAMANENCO – brandul LISS COUTURE.

Dat fiind că evenimentul a fost conceput și ca un concurs de promovare și stimulare a tinerelor talente din INDUSTRIA FASHION, eforturile tinerilor designeri au fost apreciate de către un juriu select:

Felicia BALAN, reprezentant UNAGE, Iași, România;

Iuliana MĂMĂLIGĂ, jurnalist fashion;

Galina PANĂ, designer, reprezentanta întreprinderii „Steaua Reds” S.A.;

Violetta DARSALIA, cofondator DAS, redactor-șef al celor mai relevante reviste de design și arhitectură din Moldova – „Design. Architectura. Style”, „DAS INTERIORS”, „DAS WEDDING”, „DAS IMOBIL” și al cărții „DAS DIRECTORY. Designerii și arhitecți ai Moldovei”;

Marcele LOZOVANU, director executiv APIUS (Asociația Patronală a Industriei Ușoare);

Carolina TULGARA, director executiv ZIPHOUSE fashion hub;

Cristina GLINCA, reprezentanta brandului MALLINY.

Apreciind conceptualizarea artistică și tehnologiile inedite de executare a ansamblurilor vestimentare, juriul a desemnat următoarele colecții câștigătoare:

Cea mai bună colecție la categoria ART „THE CHARM OF PEARLS” (autor: Doina ATAMANENCO, coordonator: lect. univ. Alina TOCARCIUC, UTM) – o colecție ce denotă expresii moderne ale barocului prin valorificarea perlei ca simbol al feminității, exprimat prin linii plastice ale formei și a decorului.

La categoria Ready-to-Wear au fost desemnați 2 câștigători:

  • colecția PATHOS (autor: Olga ONEA; coordonator: univ. Alina TOCARCIUC, UTM)axată pe conceptul echității de gen, colecția vine să valorifice sistemul de norme în societate și să îndepărteze stereotipurile învechite bazate pe roluri tradiționale de gen, atribuit femeilor și bărbaților, ceea ce deja este irelevant pentru societatea modernă. Scopul este de a găsi echilibrul, mijlocul de aur atât în societate, cât și în modelele vestimentare.
  • colecția EMOJIPEDIA (grupul de autori UNAGE: Daniela CIUBOTARIU, Gabriela SOARE, Ioana CĂPĂTAN, Andreea GIURGIUCANU, Laura ȚUCHENDREA, Iasmina RÎMBU, Natalia EVSTRATI; coordonator: univ., dr. Cornelia BRUSTUREANU) – reprezintă o radiografie și totodată o reflecție a modului în care a evoluat comunicarea, a noilor coordonate ale acesteia în contextul social și cultural actual.

Evenimentul s-a încheiat cu un val de aplauze adresate profesorilor, care s-au declarat mândri de rezultatul final, savurând cu bucurie defileul de pe podiumul de la Tekwill, care, iată, le deschide tinerelor designere drumul către marile podiumuri de modă ale lumii. 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU