Larisa BALTA, despre studii la programul „Servicii publice de nutriție”, FTA-UTM

Larisa BALTA a absolvit cu succes prima etapă a studiilor superioare de licență în cadrul primei promoții a specialității „Servicii Publice de Nutriție”, Facultatea Tehnologia Alimentelor și spune că nu intenționează să se oprească aici, dat fiind interesul foarte mare față de acest domeniu pe de o parte în vogă, iar pe de altă parte foarte complex și de mare perspectivă.

Practic tot timpul îmi plăcea sportul, însă am dat greș cu principiile alimentației corecte și nu puteam să ating rezultatele dorite. Finalizând liceul, am decis să dau admiterea la  Departamentul Alimentație și Nutriție (șef departament: conf. univ., dr. Aurica CHIRSANOVA) din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor (decan: conf. univ., dr. Iurie SUBOTIN). La depunerea actelor am aflat că se lansează o specialitate nouă – „Servicii Publice de Nutriție”. Am  aplicat  fără dubii, pentru că știam: Universitatea Tehnică a Moldovei este unica instituție de învățământ superior care  formează specialiști în acest domeniu. Așa am pornit pe acest drum inițial necunoscut, dar care s-a dovedit a fi corect și drag pentru mine.

În anul 2 de facultate, după ore, am început să activez în calitate de antrenor personal (cu drept de muncă ca student la a doua facultate) în sala de forță din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Fiind un antrenor exigent și știind că rezultatul în cazul dat depinde în mare măsură de alimentație (70-80%), acordam o mare atenție acestui capitol. Iar ca să ating un grad mai înalt de eficiență, am decis să-mi aprofundez cunoștințele în știința nutriției clinice. Pe lângă faptul că discipolii mei obțineau rezultate frumoase de remodelare corporală, reușeam să contribui și la îmbunătățirea stării lor de sănătate prin regenerarea sistemului digestiv, reglarea somnului, restabilirea capacității de concentrare/muncă, construind un regim cu accent pe bunăstarea psihologică, emoțională și fizică.

Interesul pentru domeniul în care studiam și cel în care activam au determinat și tema tezei mele de licență: „Aspecte nutriționale a suplimentelor proteice pentru atleți”, având în calitate de coordonator un specialist de marcă în domeniu – conf. univ., dr.  Rodica SIMINIUC. A fost o experiență foarte frumoasă, complexă, iar rezultatul a meritat tot efortul.

Prin cercetările și rezultatele obținute în teza de licență am ajuns la concluzia că o mare parte din populația Republicii Moldova utilizează suplimentele proteice fără o supraveghere specializată, dar și fără un motiv întemeiat. Iar în ceea ce privește situația culturii alimentare din țara noastră, aceasta este încă la un nivel foarte scăzut, ceea ce mă motivează să ajut în continuare și să direcționez cât mai multe persoane spre calea de cunoaștere a principiilor alimentației echilibrate.

Mulțumesc, UTM, FTA și tuturor profesorilor mei!

Celor interesați le spun cu mâna pe inimă: „Universitatea Tehnică a Moldovei e despre studii în diverse specialități inginerești, dar și despre dezvoltare multilaterală, despre o pregătire temeinică pentru viață în general!” 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU