Echipa FCIM-DIIS-UTM – locul I la Concursul Internațional Studențesc Hard&Soft, Suceava, România

Studenții Ion AXENTE (programul de studii „Robotică și Mecatronică”), Ianus FORTUNA, Artiom SURUC și Vasile IONITA (programul de studii „Calculatoare și rețele”) ghidați de profesorii Victor ABABII și Viorel CĂRBUNE, Departamentul Informatică şi Ingineria Sistemelor, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei, s-au clasat pe locul I la Concursul Internațional Studențesc de Calculatoare HARD & SOFT, organizat în perioada 23 – 27 mai 2022, de Facultatea de Inginerie Electrică şi Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România.

Este unica echipă de la Chișinău, Republica Moldova, care a participat la ediția din acest an a Concursului HARD & SOFT, pe lângă alte 7 echipe din România – una de la Cluj Napoca și câte două de la București, Timișoara și Suceava.

Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare, ca răspuns la tema-proiect propusă de juriu, a devenit un adevărat spectacol al unor sisteme la cheie puse în funcțiune. Având la dispoziție 5 zile, echipa FCIM-DIIS-UTM a realizat cu succes sarcina concursului. Aceasta presupunea ca din dispozitivele puse la dispoziție de către organizatori să asambleze o dronă care să fie controlabilă printr-o interfață Web, să zboare stabil și să-și mențină altitudinea. După care să ajungă la un punct de ancorare şi să scaneze un QR cod pentru a primi coordonatele următorului punct de control. Drona și-a îndeplinit cu ucces sarcina, parcurgând în total 4 puncte de control și  înregistrând datele de zbor pe serverul Web.

Reluat după o pauză de doi ani, în care desfășurarea acestuia nu a fost posibilă din cauza pandemiei, Concursul a întrunit studenți  din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, testând competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenți s-au concentrat să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate, care  necesită cunoștințe avansate din domeniile Știința calculatoarelor, Inginerie electronică și Automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfaţare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software și hardware, testare și documentare.

Debutând în anul 1994, cu sprijinul prof. John MILNER, de la City University din Londra, în calitate de președinte al juriului, poziție pe care a ocupat-o la primele 9 ediții, iar din anul 2003 coordonarea activității de jurizare, pentru 17 ediții, fiind asigurată de prof. Timothy HALL, de la Universitatea din Limerick, Irlanda, ediția din acest an, cea de-a XXVII-a, a fost jurizată de către  Nicolae FOICA – ServiceXpert GmbH, Munich, președinte, alături de Hansjörg KOEGEL – ServiceXpert GmbH, Munich, Sören STEIN – ServiceXpert GmbH, Munich, Detlef STREITFERDT Dr. – TU Ilmenau, Maryam SARABAN ZADEH – TU Munich, membri.

Concursul Hard&Soft a devenit o competiție internațională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, alături de reprezentanți ai mai multor universități partenere din Europa, însumând peste 1200 de studenți participanți, s-au confruntat la Suceava, căutând soluții la provocări tehnice spectaculoase.

 7

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU