Retrospectiva GEOBIZ în prima vizită la Chișinău a liderilor de proiect de la Universitatea din Zagreb, Croația, Facultatea de Geodezie

01 2

În perioada 18-22 mai 2022 la Chișinău a sosit într-o primă vizită liderii de proiect „Învățarea bazată pe probleme ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică / Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics – GEOBIZ” din cadrul programului european ERASMUS+KA2, prof., dr. Željko BAČIĆ și Vesna Poslončec-Petrić, Universitatea din Zagreb, Croația, Facultatea de Geodezie.

Pe durata vizitei liderii de proiect, prof., dr. Željko BAČIĆ și Vesna POSLONCEC-PETRIC, au realizat diverse activități comune cu partenerii – coordonatori de proiect GEOBIZ din Republica Moldova, de la cele două universități partenere – conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, decan, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, Universitatea Tehnică a Moldovei, și dnii Vitalie DILAN și dr. Lucia CAPAȚÎNĂ, Facultatea de Geografie,  Universitatea de Stat din Tiraspol.

Pe 19 mai 2022, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM, a găzduit Atelierul de lucru GEOBIZ pentru mediul academic și mediul de afaceri, ediția a II-a în Republica Moldova. Atelierul de lucru a fost deschis cu o vizită în laboratorul „Tehnologii Geoinformaționale” din cadrul FCGC, pentru prezentarea echipamentului topogeodezic mai vechi (teodolite clasice, stații totale moderne, receptori GNSS, stație digitală fotogrammetrică DELTA, nivele clasice și digitale, distometre cu laser, stația GNSS permanentă etc.), dar și a echipamentului modern, procurat grație proiectului GEOBIZ, în valoare de 32376 EURO, precum licențe pentru studenți utilizate în procesul educațional platforma ArcGIS, laser scaner terestru BLK 360, Leica unicat în Republica Moldova și Receptor GS-07, Leica. Echipamentele au fost prezentate de către lectorii universitari ai FCGC, Andrei IACOVLEV și Alexandru PANTAZ.

După vizita în laborator, studenți și profesori de la cele două universități partenere din Republica Moldova s-au aliniat agendei atelierului de lucru, împreună cu invitați din mediul de afaceri pentru dezbateri privind domeniul GEOINFORMATCĂ prin prisma experiențelor moldave și europene.

Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, iar un cuvânt de salut au avut gazda evenimentului Livia NISTOR-LOPATENCO, prof. Željko BAČIĆ și Vitalie DILAN, coordonatorii de proiect GEOBIZ de la trei universități partenere din consorțiul GEOBIZ (constituit din 23 parteneri, dintre care 18 universități, parteneri deplini și 5 agenții din domeniul Geoinformaticii, parteneri-supervizori).

În continuare, prof. Željko BAČIĆ a făcut o retrospectivă a celor aproape 3 ani de activitate în cadrul proiectului GEOBIZ, cu un accent deosebit pe experiența acumulată de Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Albania, dar și pe frumoasa implicare a partenerilor din Republica Moldova.

Colegii de la Universitatea de Stat din Tiraspol,  conf. univ., dr. Tudor CASTRAVEȚ și Gherman BEJENARU, au prezentat “soluții open source în cercetare geografică” și „Fundamente GIS – un exemplu practic” din cadrul cursurilor dedicate studenților sau mediului de afaceri.

Mediul de afaceri din domeniul Geoinformaticii din Republica Moldova a fost reprezentat la eveniment de 10 companii de stat și private.

Inginerul geodez Alexandru MIHAILOV de la Institutul de Stat, Institutul de Geodezie și Protecțiuni Tehnice INGEOCAD, coordonator rețeaua MOLDPOS de stații permanente în Republica Moldova, absolvent FCGC-UTM, promoția-2010, a prezentat activitatea INGEOCAD, unde activează absolvirea facultății, subliniind cu mândrie cooperarea dintre UTM și INGEOCAD.

În context, studentul Ștefănel POZDÎRCĂ, a. IV, programul de studii de licență „Inginerie Geodezică și Cadastru”, a prezentat experiența acumulată în cadrul companiei „Total Business Land” din România, unde a fost angajat după finalizarea stagiului de practică din cadrul tezei de licență. A fost susținut de tinerii săi colegi de la companie care au fost conectați n regim online pentru susținerea lui deplină.

Atelierul de lucru s-a încheiat cu o rundă de concluzii și diferite sugestii de ambele părți, atât din partea mediul academic către mediul de afaceri, cât și invers.

Din numele studenților prezenți la eveniment, a. I-IV, programul de studii de licență „Inginerie Geodezică și Cadastru”, FCGC, UTM și masteranzilor de la programul de studii de master „Geoinformatică”, Facultatea de Geografie, UST, studenta gr. IGC-1804, Gabriela NEGRUȚA, a venit cu un emoționant mesaj de mulțumire adresat mediului academic, alături de care, pe durata celor patru ani de studii, a avut posibilitatea să descopere cele mai moderne tehnologii în Geoinformatică, fiind angajată din anul III la o companie internațională din Republica Moldova.

Pe 19 mai, evenimentul s-a încheiat cu o vizită la sediul Oficiului Național ERASMUS+ din Republica Moldova, echipa GEOBIZ fiind întimpinată de către doamna Claudia MELINTE, coordonator al Oficiului în Moldova, și întreaga echipă, în cadrul dialogului fiind abordate prioritățile și perspectivele proiectelor și programelor europene ERASMUS+KA1 și ERASMUS+KA2.

Pe 20 mai 2022, vizitele de lucru au continuat la Universitatea de Stat din Tiraspol, la întrunirea cu rectorul, prof. univ., dr. hab. Eduard COROPCEANU, dialogul axându-se pe platforma comuna Educație, Cercetare și relațiile cu mediul social economic.

Ulterior, echipa comună GEOBIZ a participat la o ședință la Agenția Relații Funciare și Cadastru, partener parțial al proiectului, unde s-a discutat despre importanța datelor geospațiale.

Ziua de 20 mai 2022 s-a încheiat cu o reuniune în biroul rectorului Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab.  Viorel BOSTAN, efectuându-se o retrospectivă a activităților GEOBIZ la UTM și implicit la FCGC în cei aproape 3 ani de desfășurare a proiectului, fiind evidențiate rezultatele înregistrate, dar și dezvoltarea de noi propuneri de proiecte și idei prioritate pentru Republica Moldova în domeniul TELEDETECȚIE, realizarea hărților tematice pentru agricultură, prevenirea dezastrelor naturale pe baza imaginilor satelitare etc.

Rectorul UTM Viorel BOSTAN a asigurat liderii de proiect GEOBIZ din Croația și de la FCGC-UTM de întregul sprijin din partea administrației UTM în vederea depunerii de noi propuneri de proiecte educaționale și de cercetare, subliniind totodată și posibilitatea propunerii unor proiecte prin prisma domeniilor celor 9 facultăți ale UTM.

La finalul întâlnirii, dna decan FCGC, Livia NISTOR-LOPATENCO, le-a mulțumit profesorilor dr. Željko BAČIĆ și Vesna Poslončec-Petrić de la Universitatea din Zagreb, Croația, Facultatea de Geodezie, lider de proiect, colegilor de la Universitatea de Stat din Tiraspol, lectorilor Vitalie DILAN și dr. Lucia CĂPĂȚÎNĂ, precum și domnului rector al UTM, prof. univ.,  dr. hab. Viorel BOSTAN, pentru cofinanțarea proiectului GEOBIZ din partea Universității Tehnice a Moldovei, dar și pentru toate activitățile realizate în strânsă legătură și buna coordonare dintre FCGC și administrația UTM.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI