FTP: masa rotundă „Tehnici de gravură utilizate pentru obținerea ilustrațiilor de carte”

    Studenții anului I, gr. DTP-211, Facultatea Textile și Poligrafie au purtat un dialog constructiv la masa rotundă pe tema: „Tehnici de gravură utilizate pentru obținerea ilustrațiilor de carte”, fiind ghidați în procesul de identificare a surselor bibliografice și ilustrative, dar și de realizare a comunicărilor de către lectorul universitar Lucia ADASCALIȚA.

    Inspirați de un citat al maestrului Florin STOICIU, profesor de arte, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, care afirmă că „un gravor analizează ca un pictor, vede ca un sculptor și se exprimă și redă materialitatea ca un grafician”, studenții au identificat și analizat din această perspectivă diverse tehnici de gravură. În special, s-au concentrat asupra tehnicilor dezvoltate de artiștii plastici pentru împodobirea cărților.

   Astfel, studenta Andreea CARAMAN, a prezentat tehnica linogravura (modelul se sapă cu dăltița în linoleum, se acoperă cu cerneală tipografică și se trece prin presa de grafică pentru a imprima modelul pe hârtie) pe baza operelor pictorului moldovean Igor VIERU, care a ilustrat în tehnica linogravurii o seamă de cărți: „Poezii” de Mihai Eminescu,  tripticul „Inima cântă”, poveștile „Soacra cu trei nurori” și „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, snoava „Păcală şi Tândală”, cartea „Băieţelul din coliba albastră” de Spiridon Vangheli etc.

    Studentele Valentina ASTEFANOAIE și Vladislava BĂLUȚĂ au apelat la tehnica gravura în dăltiță pe baza lucrărilor maestrului Ilie BOGDESCO – un geniu al graficii de carte. Una dintre cele mai vestite lucrări ale sale, considerată Everestul artei de carte din Moldova, este ilustrația la romanul lui Jonathan Swift „Călătoriile lui Gulliver”, realizate în cea mai rară tehnică de gravură prin tăierea cu dăltița în plăci de cupru.

    Iar studentele Cristiana CODJEBAS și Elena CUNITCHI, pe baza ilustrațiilor la cartea „Viața nouă”/„Vita nova” de Dante Alighieri și la balada „Miorița” de Vasile Alecsandri, realizate de graficianul Gheorghe Vrabie, au prezentat tehnica acquaforte (din italiană traducându-se ca apă tare), procedeul constând în corodarea unei plăci metalice, pe care s-a trasat un desen cu acid azotic, după care se aplică o cerneală specială și peste ea se așază o foaie de hârtie.

    Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Biblioteca tehnico-științifică a UTM, filiala FTP, suportul bibliografic fiind oferit de către bibliotecara Eugenia FRUNZĂ.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU