Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Reprezentanții GEOBIZ din cadrul FCGC-UTM la cea de-a 9-a întâlnire a coordonatorilor de proiect

01

A 9-a întâlnire a coordonatorilor de proiect “Învățarea bazată pe probleme ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică – GEOBIZ/Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics – GEOBIZ” a fost organizată la Universitatea din Muntenegru, în orașul Podgorica, în perioada 23 – 24 martie 2022.

 

Proiectul GEOBIZ este un proiect european din cadrul programului Erasmus+KA2 – Consolidarea capacităților internaționale (Nr. 610225-EPP-1-2019-1-HR-EPPKA2-CBHE-JP).

Partenerul nr. 16 al proiectului este Universitatea Tehnică a Moldovei, prin Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, la care a participat coordonatorul proiectului GEOBIZ UTM, dna decan FCGC, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, și prodecanul FCGC, lect. univ. Alexandru PANTAZ, membru al echipei din cadrul proiectului GEOBIZ.

Ședința nr. 9 a coordonatorilor a pus accent pe activitățile anului 3 din cadrul proiectului GEOBIZ, după cum urmează:

  • Pachetul de lucru 2 – Implementarea curriculelor în procesul educațional la universitățile partenere. Fiecare universitate parteneră a prezentat prin exemple practice cum în procesul educațional au fost implementate actualizările și modernizările din programele de învățământ în domeniul GEONFORMATICII. Dl Alexandru PANTAZ a prezentat cele 3 discipline (Sisteme informaționale avansate (anul III), Teledetecție și Scanare laser terestră (anul IV) modernizate la Programul de studii de licență, ciclul I „Inginerie geodezică și cadastru”, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru.
  • Pachetul de lucru 3 – Organizarea cursurilor de formare continuă pentru mediul social-economic. Dl Alexandru PANTAZ a prezentat cele 3 cursuri de formare continuă care urmează a fi organizate până în iulie 2022 în cadrul FCGC: Sisteme informaționale; Cadastru și Sisteme informaționale avansate pentru inginerii geodezi și ingineri cadastrali, specialiști GIS angajați în instituții de stat și private din Republica Moldova.
  • Pachetul de lucru 5 – Diseminarea și exploatarea proiectului GEOBIZ, angajamentele celor 23 de parteneri din cadrul proiectului GEOBIZ, după finalizarea proiectului. Dna Livia NISTOR-LOPATENCO, responsabilă de această sarcină în cadrul proiectului GEOBIZ, a prezentat activitățile care urmează a fi realizate în viitorul apropiat de către fiecare partener, dar și cel puțin 5 ani după finalizarea proiectului.
  • Pachetul de lucru 5 – Cooperarea dintre mediul academic cu mediul social-economic (BUSINESS – ACADEMIA COOPERATION). Livia NISTOR-LOPATENCO a prezentat scenariul ediției a II-a a Atelierului de lucru, care urmează a fi organizat la FCGC în luna mai 2022, împreună cu partenerii proiectului GEOBIZ din Republica Moldova, colegii de la Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea de Geografie, soldată de prima vizită în Republica Moldova a liderului de proiect GEOBIZ, profesor Željko Bačić, de la Universitatea din Zagreb, Croația. Pe viitor acest exemplu european urmează să fie implementat la toate programele de studii de licență, ciclul I, FCGC-UTM: Construcții industriale și civile; Inginerie antiincendii și protecție civilă; Evaluarea și dezvoltarea imobilului, Inginerie și management în construcții și Drept, prin crearea unei platforme MOODLE de cooperare dintre mediul academic și mediul de afaceri.
  • Pachetul de lucru 6 – MANAGEMENTUL proiectului GEOBIZ. Coordonatoarea proiectului GEOBIZ la UTM, dna Livia Nistor-Lopatenco, a prezentat documentația legată  de organizarea proiectului GEOBIZ la UTM.

Decanul și prodecanul FCGC-UTM, ambii fiind ingineri de formare, nu au putut să nu ajungă la construcția semnificativă din orașul Podgorica cum ar fi Podul Millennium.

Deschiderea Podului Mileniului (Podul Millennium) a avut loc în vara anului 2005. Pe 13 iulie, în fiecare an, în Muntenegru se serbează Ziua statalității, iar podul a devenit un adevărat punct atât pentru locuitorii din Podgorica, cât și pentru întregul Muntenegru. Proiectul de construcție a fost creat de profesorul de inginerie Podgorica Mladen Ulicevic. Costurile sunt estimate la 7 milioane de euro. Acest pod de ședere prin cablu are o înălțime a stâlpului de 57 m, dispune și de un drum larg, iar pe lateral există poteci pietonale. Structura suspensiei este susținută de 12 cabluri puternice și 24 de contragreutăți.

Podul unic de automobile și pietoni Millennium Bridge este construit deasupra râului Moracha, chiar în centrul orașului Podgorica, la nord de Nova Varos. Aceasta este o construcție uimitor de frumoasă – un simbol al noului mileniu, în care, pentru micul stat al Muntenegrului, se apropie de epoca progresului tehnologic. Designul modern al podului Millennium este îmbinat armonios atât cu orașul nou, cât și cu cel vechi. Prin urmare, acest loc se bucură de o popularitate bine meritată, iar vizita sa este inclusă pe toate căile turistice.

INGINERII CREEAZĂ VIITORUL!

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI