Viitorii absolvenți FTA-UTM cercetează în laboratoare în cadrul tezelor de licență

Ce presupun și care sunt principiile de implementare a diverselor tehnologii în prepararea produselor alimentare? Bunăoară, tehnologia pateului din carne de iepure cu adaos de legume, cea a iaurtului cu tescovină din mere sau de extracție a cătinii albe? Sunt doar câteva din obiectivele pe care studenții gr. TPA-181, anul IV din cadrul Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare și-au propus să le abordeze în cadrul tezelor de licență și acum cercetează de zor în laboratoarele moderne ale Facultății Tehnologia Alimentelor, UTM.

Astfel, studentul Nicolae POPA, sub egida conducătorului tezei de licență, conf. univ., dr. Valentina BANTEA, și-a propus să experimenteze în laborator tehnologia adaosului de legume în pateul de carne de iepure, optând în acest sens pentru cele mai răspândite legume de la noi – dovleacul și morcovul. În opinia sa, acestea completează armonios calitatea și proprietățile organoleptice ale pateului din carne, produs care își trage sorgintea din Franța secolului al XVII-lea. Este de menționat faptul că prepararea pateului nu durează mult timp, însă importanța acestui aliment este mare – conține o cantitate mare de nutrienți. Consistența preparatului permite a fi servit atât la mesele zilnice, cât și cu ocazii speciale, modelând din el tot felul de figurine sau servindu-l în rulouri feliate într-un mod original.

Studenta Maria BOZIN și-a manifestat interesul pentru tehnologia iaurtului cu tescovină de mere, având-o în calitate de conducător al tezei de licență pe conf. univ., dr. hab. Aliona GHENDOV-MOȘANU. De ce tocmai tescovina de mere? Pentru că este o sursă excelentă de substanțe fitochimice și conține cantități semnificative de zaharuri insolubile. Adăugată în compoziția iaurtului degresat (de exemplu, sub formă de pulbere) tescovina de mere are un potențial înalt de stabilizare a gelului lactic format prin agregarea proteinelor și poate fi utilizat ca stabilizator natural în producerea iaurtului.

Rezultate importante obține și studenta Ana CREȚU, în cercetarea sa privind tehnologia de extracție a cătinii albe, sub egida conf. univ., dr. Natalia NETREBA. Având o compoziție chimică complexă, extracția de cătină impune metode deosebite pentru separare, concentrare, purificare. Tehnologiile de obținere a produșilor bioactivi din cătina au la baza procedee moderne de extracții diferențiale, în special la temperaturi scăzute. Efortul însă se merită: se pot conserva în totalitate proprietățile biologic active ale compușilor separați, asigurându-se totodată nivelul de puritate impus.

Mândri de perseverența pe care o manifestați! Mult succes la susținerea tezelor de licență, dragi viitori absolvenți!

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU