Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Centrul Național de Tehnologii Spațiale, UTM: conferința de presă privind lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT”

Universitatea Tehnică a Moldovei a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, nanosatelitul „TUMnanoSAT”, care urmează să fie transmis către Agenția Spațială Japoneză JAXA ce va asigura transportarea acestuia în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX. 

Antrenarea profesorilor, colaboratorilor științifici din diferite departamente ale Universității Tehnice a Moldovei, care activează în domeniile electronicii, radiocomunicațiilor, calculatoarelor, construcțiilor mecanice fine, energeticii, studierea tehnologiilor spațiale și elaborarea micro/nanosateliților, în tandem cu echipe de studenți, masteranzi și doctoranzi, au contribuit la elaborarea nanosatelitului „TUMnanoSAT”, propulsând astfel Republica Moldova în rândul țărilor cu un potențial ridicat în dezvoltarea tehnologiilor spațiale.

Invitatul de onoare la conferința de presă a fost ministrul Economiei din Guvernul Republicii Moldova, Sergiu GAIBU. D-sa și-a manifestat interesul pentru previzionarea unor acțiuni de consolidare strategică a unui nou obiectiv al generației tinere, apreciind efortul imens al Universității Tehnice a Moldovei în vederea dezvoltării tehnologiilor spațiale: „Evenimentul de astăzi vine să confirme faptul că suntem capabili să dezvoltăm tehnologii, iar Ministerul Economiei intenționează să acorde suport și să direcționeze resurse în domeniul inovației și tehnologiei pentru a conecta mediul științific cu dezvoltarea economică. Domeniul aerospațial este unul de top și noi acum ca țară confirmăm că putem crea tehnologii complexe. Sperăm că acest fapt să fie și o carte de vizită pentru investitorii internaționali, care se vor convinge că suntem capabili să lansăm și sateliți în spațiu.”

În mesajul său, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a evidențiat necesitatea impulsionării în permanență a sectorului științific: „UTM, fiind unica instituţie de învăţământ superior tehnic din Republica Moldova, este și unicul promotor al dezvoltării și promovării sectorului spațial. Acest proiect are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor  în dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale. Totul s-a născut dintr-un vis și astăzi acest vis a devenit realitate. UTM va fructifica în continuare aceste aspirații, contribuind la crearea unei platforme moderne pentru dezvoltarea tehnologiilor spațiale.”

În context, academicianul Ion BOSTAN a făcut un scurt expozeu privind istoria conceptului de elaborare a nanosatelitului „TUMnanoSAT” – de la timidele începuturi până la rezultatele marcante de astăzi. „TUMnanoSAT” a fost proiectat, construit și testat pe durata iulie 2019 – octombrie 2021 în cadrul programului de Stat „Elaborarea şi lansarea seriei de nanosateliţi cu misiuni de cercetare de pe Staţia Spaţială Internaţională, monitorizarea, postoperarea lor şi promovarea tehnologiilor spaţiale”. D-sa a subliniat că ritmul alert de dezvoltare a sectorului spațial la nivel mondial va avea, negreșit, un impact fenomenal și asupra obiectivului strategic al Republicii Moldova, iar perseverența și pasiunea pentru cercetare a UTM-iștilor vor contribui la crearea unui context favorabil pentru energia, talentul și inovațiile din sectorul spațial.

Vicedirectorul Centrului Național de Tehnologii Spațiale al UTM, conf. univ., dr. Nicolae SECRIERU, a punctat mai multe detalii tehnice cu privire la lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT”. Construit în conformitate cu standardul CubeSat 1U, „TUMnanoSAT” reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg. Nanosatelitul va avea următoarele misiuni:

  1. a) educaționale:

– testarea senzorilor subsistemului pentru determinarea atitudinii satelitului (magnetometre, micro-giroscoape, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control a atitudinii.

– dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicare „satelit – stație terestră”;

– testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru obținerea modurilor optime de distribuție a energiei acumulate;

  1. b) de cercetare:

– studierea funcționalității și comportamentului nanosenzorilor în condițiile spațiului virtual;

– testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiației spațiale.

Lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” se va desfășura în 4 etape:

  • Transmiterea satelitului la Centrul Spațial Tsukuba (JAXA) pentru testarea și validarea finală. Acolo va avea loc integrarea satelitului în lansatorul orbital JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer);
  • Transportarea satelitului către centrul de lansare (cel mai probabil în SUA);
  • Lansarea satelitului către Stația Spațială Internațională [În prezent este prevăzută lansarea cu misiunea SpaceX-25 (Falcon 9) – neconfirmat];
  • Propulasarea pe orbită a satelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (de pe modulul Kibo al Agenției Aerospațiale din Japonia).

Acest proiect are un impact major aupra îmbunătățirii calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor cercetători și a studenților în activități ce contribuie la dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale.

Universitatea Tehnică a Moldovei a dovedit, astfel, că perseverența și efortul asiduu ne pot inspira și motiva la fapte mari. Acest vis măreț devenit astăzi realitate ne va stimula în continuare să atingem un nivel tot mai ridicat de entuziasm și ambiție, atât la nivel național, cât și internațional.

[av_gallery ids=’100941,100942,100943,100944,100945,100946′ style=’big_thumb’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’2048×2048′ columns=’6′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-5lulo5n’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI