Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Perspective de colaborare în cadrul Planului Național AUF-Moldova

Pe 20 ianuarie, Universitatea Tehnică a Moldovei a răspuns invitației directorului Biroului Național AUF-Moldova, Claudia VIȘAN, de a stabili, în continuare, o strategie de dezvoltare, pe termen lung, prin consolidarea noilor direcții de cooperare cu UTM, asupra cărora s-a convenit în cadrul ședinței.

Ședința comună cu doamna director Claudia VIȘAN a vizat stabilirea primilor pași în acțiunile concrete privind implementarea Planului Național AUF-Moldova, declinat în 4 axe majore: a) înființarea unui Birou național AUF-Moldova, b) susținerea inserției profesionale a absolvenților de universitate din Republica Moldova, c) dezvoltarea studiilor științelor în limba franceză în Republica Moldova, d) acompanierea/susținerea internaționalizării universităților din Republica Moldova. În context, au fost puse în discuție o serie de propuneri și sugestii privind implementarea în viitor a Strategiei Agenției Universitare a Francofoniei pentru anii 2021-2025.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la ședința în cauză de către Daniela POJAR – prorector pentru probleme financiare și relații internaționale, Cristina EFREMOV – șef Serviciu Relații Internaționale, Aurica CHIRSANOVA – șef Departament Alimentație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor,  Daniela ISTRATI – șef program de studii „Tehnologia informației” (Filiera Francofonă „Informatica”), DISA, FCIM.

Subiectele abordate au reflectat proiectarea și consolidarea acțiunilor de promovare a celor patru axe din Planul național AUF-MOLDOVA printre universitățile din țara noastră – în special, a continuității dezvoltării avansate la mediul științific francofon, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei. O altă direcție de dezvoltare ține de consolidarea colaborării dintre învățământul preuniversitare și cel universitar, prin promovarea, de exemplu, a acțiunilor din cadrul Colegiului Tehnic al UTM, astfel fiind stimulate competențele profesionale ale absolvenților în baza instruirilor adecvate, activităților de dezvoltare personală și a spiritului antreprenorial; certificarea competențelor etc.

Formările pentru cadrele didactice, mobilitatea studenților și a profesorilor în spațiul științific francofon, precum și parteneriatele cu universități din alte state constituie alte câteva direcții de colaborare luate în calcul de UTM și Biroul Național AUF-Moldova.

Perspectivele de colaborare ce se constituie în „Planul Național AUF-Moldova” elaborat ca urmare a validării pe 21 septembrie 2021 a noii strategii AUF 2021-2025 și propus țării noastre de către echipa AUF – Europa Centrală și Orientală vor stimula, cu certitudine, mobilitatea studenților, lărgirea orizontului, sporirea competitivității acestora pe piața muncii atât la nivel național, cât și internațional.

[av_gallery ids=’100205′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-11ox0yz’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

[av_gallery ids=’100206′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-8y1s4a3′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI