În perioada 16-17 decembrie 2021, studenți, masteranzi și profesori ai Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru, programele de studii „Inginerie geodezică și cadastru” și „Geomatică și cadastru” participă la ediția a 8-a a Simpozionului științific internațional GEOMAT-2021 cu genericul „Geomatică și noile tehnologii ale științei geospațiale”, organizat în regim online de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Romania.
Axându-se pe 5 direcții prioritare: Managementul informațiilor spațiale; Tehnologie spațială pentru poziționare și măsurare; Supraveghere tehnică și monitorizare a deformațiilor; Cadastru și organizarea teritoriului; Științe aplicate și de mediu, agenda GEOMAT-2021 include 20 de prezentări și un atelier de lucru cu tematica „Utilizarea TopoLT pentru lucrări cadastrale și posibilitățile oferite de TransLT pentru transformarea coordonatelor”.
Salutând cordial organizatorii și participanții la Simpozion, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, decan FCGC-UTM, a atras atenția asistenței asupra unui subiect foarte important – „MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR SPATIALE ÎN CREAREA ATLASULUI DIGITAL AL MOLDOVEI”, o prezentare la temă fiind elaborată de un grup de autori de la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, Universitatea Tehnică a Moldovei: doctoranda a. III Ioana CHIRIAC, specialitatea: 262.01. Geodezie și tehnologii geoinformaționale, Școala Doctorală „Inginerie mecanică și civilă”; conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, conducător științific, decan, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, și lect. univ., dr. Ana VLASENCO, șef program studii de licență „Inginerie geodezică și cadastru”.
Grupul de autori a venit cu o argumentare teoretico-experimentală a metodologiei de realizare a Atlasului Geografic Digital al Moldovei pentru școlile, gimnaziile și liceele din Republica Moldova, folosind tehnologii Geoinformaționale. Partea teoretică a argumentării include dezvoltarea structurii geodatabasei, cu descrierea matematică a bazei de date, utilizată pentru hărțile Republicii Moldova, dar și o listă de clase de caracteristici pentru hărțile tematice. Partea experimentală a argumentării include descrierea procesului de creare, achiziție/colectare, prelucrare și prezentare a bazei de date geospațiale. Partea finală a prezentării cuprinde mai multe hărți tematice ale Atlasului.
Potrivit autorilor prezentării, managementul informațiilor spațiale este o parte practică importantă a creării Atlasului Geografic Digital al Moldovei. Colectarea, procesarea și prezentarea formularelor de date geospațiale reprezintă un proces nesfârșit, la care pot participa inclusiv studenții și profesorii de geografie. Pentru activitatea de cercetare, un elev de școală poate folosi ca sursă de informații geo atât surse oficiale (de la institutele de specialitate și Academia de Științe), cât și site-uri open source.
Procesul de elaborare a Atlasului Geografic Digital al Moldovei, ca orice material educațional, necesită o atenție deosebită pentru a răspunde rigorilor curriculumului de Geografie. Metodologia de realizare a Atlasului, folosind tehnologii GIS, poate fi utilizată pentru cursuri educaționale și în alte țări, contribuind semnificativ la îmbunătățirea procesului de predare a geografiei, iar în plan general – dezvoltarea societății, prin aprofundarea cunoștințelor în domeniul ecosferei.
Dat fiind că învățarea online se află în creștere în ultimii ani, nu doar în contextul pandemiei, autorii prezentării au subliniat că atlasele tradiționale pe suport de hârtie sunt o formă învechită de material didactic și nu sunt potrivite pentru învățarea online. Capacitatea de a face prezentări online folosind hărți GIS poate ajuta profesorii și studenții în această situație. Oportunități mari pentru activitatea independentă și crearea propriilor proiecte de cercetare reprezintă, de asemenea, un avantaj pentru hărțile GIS. Totodată, elaborarea atlaselor geografice digitale pentru învățământul secundar contribuie și la reducerea semnificativă a cantității de hârtie necesară procesului de învățământ, ceea ce duce la combaterea poluării, conservarea resurselor naturale și corespunzând dezvoltării durabile a pădurilor. Importantă este și îmbunătățirea cunoașterii ecosferei în societate, pentru că fără educație pentru mediu nu avem viitor. Trecerea de la un atlas de hârtie la unul electronic poate substitui complet manualele.
Inginerii creează Viitorul!
[av_gallery ids=’98890,98891,98892,98893,98894,98895,98896,98897,98898,98899,98900,98901′ style=’big_thumb’ preview_size=’no scaling’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’no scaling’ columns=’12’ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-vi0b2e’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]