In Memoriam Octavian-Vasile Pruteanu

Pe 10 octobrie 2021, la vârsta de 88 de ani, a încetat din viaţă profesorul universitar al Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei, Octavian-Vasile Pruteanu.

A avut un rol deosebit în istoria catedrelor de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică a Moldovei. Primul manual în domeniul tehnologiei construcțiilor de maşini în limba română scris de un colectiv mixt de autori Iaşi – Chişinău a fost iniţiat şi editat sub redacţia sa în îndepărtatul an 1992.

O serie de conferinţe ştiinţifice internaţionale cu o geografie europeană largă, între care și conferința TMCR Iaşi-Chişinău, al cărei iniţiator, conducător, susţinător, participant activ şi fidel a fost prof. Pruteanu.

A iniţiat multiple colaborări interuniversitare internaţionale, a promovat ştiinţa tehnologică română pe arena internațională și a deschis astfel Vestul pentru Est și Estul pentru Vest. Meritul său a fost recunoscut cu acordarea a 3 titluri onorifice de DHC.

A servit cu dedicaţie şi onoare cauza învăţământului superior tehnic, a educat ştiinţific mai mulţi discipoli, azi profesori şi conferentiari.

Bunătatea sufletească, calmul, înţelepciunea, respectul şi dragostea pentru colegii de pe ambele maluri ale Prutului, care l-au caracterizat pe profesorul Octavian-Vasile Pruteanu, vor rămâne veșnic în memoria noastră.

Universitatea Tehnică a Moldovei

(Visited 158 times, 1 visits today)