10 laboratoare renovate și reutilate la standarde moderne la UTM

Astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Tehnologia Alimentelor – Departamentul Tehnologia Produselor Alimentare şi Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi – Departamentul Inginerie Mecanică, a avut loc inaugurarea a 10 laboratoare pentru cursuri practice cu profil horticol, renovate și reutilate la standarde moderne în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, sprijinit de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Beneficiari direcți ai investițiilor în valoare de 2 milioane de euro sunt peste 1000 de studenți ai UTM, care vor avea posibilitatea să estimeze calitatea produselor alimentare și să facă noi cercetări și experimente la cele mai înalte standarde, grație noilor utilaje moderne de laborator și reagenților chimici necesari pentru activitățile de cercetare.

La festivitatea de inaugurare au participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Alberto CARLEI, și șeful-adjunct pentru cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gintautas BARANAUSKAS.

„Ministerul Agriculturii va susține în continuare atragerea investițiilor în sector, modernizarea universităților de profil și va facilita întru totul implementarea tehnologiilor moderne și inovațiilor în sector. Dumneavoastră, cei care sunteți generația tânără, aveți această menire, să asigurați cu succes implementarea noilor tehnologii, aplicând în practică acele cunoștințe pe care le obțineți”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU.

În cadrul aceluiași proiect investițional a fost izolat termic blocul Facultății Tehnologia Alimentelor, prin montarea geamurilor termopan pe o suprafață de 1600 m.p. și izolarea termică a pereților pe o suprafață de 3100 m.p.. Lucrările vor permite economisirea semnificativă a resurselor.

Investițiile au fost făcute prin intermediul proiectului Livada Moldovei, care este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro, oferită de Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Uniunii Europene, Guvernului Republicii Moldova.

Proiectul sprijină investițiile IMM-urilor în sectorul horticol, iar circa 12 milioane de euro sunt alocate pentru reabilitarea și dotarea a 10 instituții de învățământ și cercetare.

„În pofida crizei provocate de Covid-19, în 2020 au fost sprijinite peste 19 mii de IMM-uri și au fost create și menținute peste 11 mii de locuri de muncă în Republica Moldova, în cadrul Inițiativei EU4Business. Proiectul Livada Moldovei, care este linia de creditare oferită de partenerii noștri de la Banca Europeană de Investiții, merge mână în mână cu asistența tehnică finanțată de Uniunea Europeană, pentru a asigura o eficiență și un impact mai mare al investițiilor în sectorul horticol”, a declarat șeful adjunct pentru cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gintautas BARANAUSKAS.

Anterior, UTM a mai beneficiat de o investiție în valoare de 1,8 milioane de euro, oferită în cadrul proiectului Filiera Vinului, sprijinit de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Fondurile au fost utilizate pentru modernizarea a 15 laboratoare.

„Aceste investiții vor îmbunătăți calitatea și relevanța instruirii, educației și cercetării legate de sectorul horticol din Moldova, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene. În rezultat, actualii studenți și viitorii specialiști vor contribui la crearea unui sector horticol avansat, bazat pe inovație și sustenabilitate”, a declarat șeful oficiului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Alberto CARLEI.

„Vreau să doresc ca beneficiarii acestui proiect – studenții Universității Tehnice, să se mândrească cu faptul că fac studii la această universitate cu renume mondial și că au posibilitatea să beneficieze de proiecte transfrontaliere, proiecte internaționale, cu alte universități”, a declarat Iurie BRUMĂREL, director executiv UCIMPRSVV.

„Este importantă și pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Atunci când se investește și în republică apar noi tehnologii, noi utilaje, trebuie să fie și specialiști care să poată să implementeze aceste tehnologii”, a subliniat prorectorul UTM, conf. univ., dr. hab. Vladislav REȘITCA, fost decan al facultății beneficiare – Facultatea Tehnologia Alimentelor.

Noul echipament va fi de mare ajutor studenților, cunoștințele proaspăt acumulate urmând a fi puse în practică în timp real. Acesta va facilita, de exemplu, studierea procesului de fabricare și purificare a sucurilor, producerea de sosuri, fructe uscate, dar și creme de cofetărie, înghețată, bezea, checuri, turte dulci, sută la sută naturale. O atenție deosebită este acordată fructelor uscate, care sunt produse printr-o metodă specială ce permite păstrarea proprietăților utile ale produsului.

Iar pentru a demonstra cât de utile sunt noile investiţii, studenţii au făcut o degustare în holul instituţiei, cu produse create de ei.

Mândru de discipolii săi, Artur MACARI, şeful Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare, a menționat: „Inventează și testează produse noi şi sunt pregătiţi foarte bine pentru a fi încadraţi în industria alimentară. S-au creat condiţii pentru buna desfăşurare a prelegerilor, seminarelor şi lucrărilor de laborator.”

Până acum, în cadrul proiectului „Livada Moldovei” lansat de Banca Europeană de Investiţii, 10 instituţii de învăţământ care pregătesc specialişti în horticultură, au beneficiat de finanţări de peste 11 milioane de euro.

(Visited 221 times, 1 visits today)