Victor COBZAC, Diplomă de excelență pentru promovarea culturii române în lume

Profesorul-poet Victor COBZAC, conferențiar universitar în cadrul FIMIT-UTM, mai aduce o rază de excelență în palmaresul cuvintelor, numele și poezia sa regăsindu-se în Antologia de literatură contemporană a autorilor români de pretutindeni (2020, Montreal, Canada), cele 5 volume apărute la Editura GLOBART UNIVERSUM fiind lansate de curând la GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR, ediția a 2-a. Zilele acestea, Diploma de Excelență ce i s-a acordat pentru promovarea culturii române în lume și participarea la proiectul UNIVERSUM a ajuns cu succes la destinatar.

Cuprinse în 5 volume, creațiile celor peste 200 de scriitori români din întreaga lume care au contribuit la acest grandios proiect includ o varietate mare de stiluri literare, poezii, proză, piese de teatru,  eseuri, aforisme, piese de teatru pentru copii, cugetări , ghicitori , fragmente de romane, povești, povestiri, dar și  grafică (în unele dintre  volume), reprezentând un adevărat tezaur literar romanesc.

În octombrie 2020, când GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR urma să aibă loc, dar a fost amânată din cauza pandemiei, Editura Globart Universum venea cu o prezentare de excepție a scriitorului VICTOR COBZAC (VicCo), care se regăsește printre PERSONALITATILE LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE prezente în ANTOLOGIA UNIVERSUM Montreal, Canada, 2020-vol 5: „Născut la 6 septembrie 1950, originar din orașul Ungheni, Basarabia, Moldova de dincoace de Prut. Studii superioare, Institutul de Stat de Arte Plastice „Vasile Suricov” din Moscova, Federația Rusă, Pictura de șevalet, Membru Titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Conferențiar Universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei și Poet, în ultima instanță”. Prezentarea includea și o listă impresionantă a volumelor pe care d-sa le editase și a distincțiilor de care se învrednicise în perioada 2007-2020, dar și două poezii „de stare profundă”: „Străzi fără nume” și „De ce nu” (personalitati-ale-literaturii-romane-contemporane-prezente-in-antologia-universu/).

Profesorul-Poet avea să menționeze în context:

– De vreo 46 de ani, îmi trăiesc viața prin intermediul culorilor și de vreo 15 ani și prin cuvinte. Viața unui artist e o rană care doare plăcut, viața unui poet e strofă de poezie scrisă cu cerneala care picură din streașina ochiului. Viața între culori și cuvinte e un descântec pentru inima bolnavă de zbor. Aici îmi este refugiul – în pictură și poezie”.

O armonie continuă între culori și cuvinte, Maestre!

[av_gallery ids=’94071′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-1rvxdar’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

[av_gallery ids=’94072′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-1amctqr’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

[av_gallery ids=’94070′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-uin20j’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI