Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„Punte peste așteptări, între culoare și cuvânt” de Victor COBZAC

Profesorul-poet, artistul plastic, colegul nostru UTM-ist, Victor COBZAC, și-a pus picturile și sculpturile „între culoare și cuvânt”, bucurându-ne cu o expoziție personală deschisă vineri la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.

Expoziția cuprinde 71 de lucrări, realizate de-a lungul anilor, pe care le-a îngemănat sub genericul „Punte peste așteptări, între culoare și cuvânt”. Intenționa să o verniseze în 2020, când devenea septuagenar. Însă, chiar dacă pandemia îi contramandase visul, culoarea și cuvântul care îl reprezintă l-au împuternicit să ne bucure acum, oferindu-ne ocazia să-i redescoperim personalitatea complexă.

Impresionată de opera Maestrului, vicepreședinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina BREAZU, afirma că, admirându-i lucrările, a descifrat mai multe fațete ale creației sale: de pictor, poet, profesor și fotograf, aprecieri la care au subscris o seamă de personalități prezente la festivitatea de inaugurare a Expoziției: președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Moldova, Dumitru BOLBOCEANU, pictorul Ghenadie JALBĂ, poeții Nicolae BĂLȚESCU și Ana ONICĂ, dar și Elena MADAN, discipolă a maestrului Victor COBZAC, actualmente lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul Design Industrial și de Produs, FIMIT. Iar președintele UAP, Dumitru BOLBOCEANU, i-a înmânat medalia „Mihai Grecu”, cea mai înaltă distincție a acestei instituții.

Astfel, distinsul nostru profesor Victor COBZAC, absolvent al Institutului de Stat de Arte Plastice „V. Surikov” din Moscova, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, și-a întregit palmaresul de aprecieri și distincții, în care regăsim Premiul I „Arhiva Literară” pentru poezia „Inima, prima vioară în orchestra fericirii” la un Festivalul Internațional de Poezie (2020), două premii la Concursul Internațional de Basm și poezie pentru copii, Univers Românesc XXL, premiul I la Concursul Internațional de Poezie Metafore – Ana Podaru, organizat de Grupul Cultural Cervantes–Ispirescu, trofeul „World Poets Association” la Festivalul Internațional „Zbor spre desfrunzite stele”, ediția I, Montreal, Canada ș.a. La care se adaugă o seamă de expoziții la care și-a vernisat lucrările: în Belgia, Franţa, România, Rusia, SUA, Ucraina, Ungaria. A ilustrat peste 30 de cărţi, între care „Lăsaţi-mă să fiu femeie”, „Pruna necoaptă”, „Poeme de pe Valea Plângerii”, „Scrisoare din Basarabia”, „M. Eliade: de la mituri şi practice magice la interes naţional şi tensiune istorică”, „M. Eliade – un mecena al românismului”. A semnat și o seamă de volumele de versuri: „Design poetic”, „Întoarcerea stelelor”, „Prologul marilor iubiri”, „Poezii îngemănate”, „Punte peste așteptări”, „Muguri de dor” ș.a.

Îi mulțumim cu inima, la rându-ne, pentru această expoziție ce reprezintă evoluția sa în Timp, ca o „Punte peste așteptări, între culoare și cuvânt”, anunțându-i pe toți cei interesați că Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” o va găzdui până pe 3 octombrie.

[av_gallery ids=’93990,93991,93992,93993,93994,93995,93996,93997,93998,93999,94000,94001,94002,94003,94004,94005,94006,94007′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’6′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-sdlk9w’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI