Echipa UTM a prezentat proiectul DANOVA – servicii inovatoare de transport pentru nevăzători

Echipa Universității Tehnice a Moldovei care coordonează în Republica Moldova proiectul „DANOVA – servicii inovatoare de transport pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere din Regiunea Dunării” a susținut o conferință de presă la IPN pentru a prezenta acest proiect de cooperare transnațională cofinanțat de Programul Transnațional „INTERREG Danube Transnational Programme”, unul dintre programele de Cooperare Teritorială Europeană finanțat de Uniunea Europeană.

Scopul proiectului DANOVA este de a îmbunătăți accesibilitatea în aeroporturi, porturi, stații de tren și autobuz pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, pentru a le permite să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport.

Managerul de proiect, Ilie BRICICARU, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură, director OSIR – Observatorul de siguranță rutieră UTM, a spus că Universitatea Tehnică a Moldovei și-a asumat realizarea acestui proiect transfrontalier în Republica Moldova.

„Este un proiect important pentru noi, deoarece, dacă la nivel social s-au derulat proiecte în susținerea persoanelor cu nevoie speciale, pe partea tehnică există carențe mari. Relevanța proiectului este de a avea o infrastructură cu facilități comune pentru toate țările din Europa, astfel încât persoanele nevăzătoare și cele cu deficiente de vedere să aibă parte de aceleași condiții, aceleași facilități în infrastructura de transport. Inițial, va fi făcută o evaluare pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior echipa de la UTM își propune și alte activități care se vor axa pe diseminarea rezultatelor obținute, traininguri pentru personalul infrastructurii de transport de la Aeroport, care necesită cunoștințe mai extinse pentru relaționare cu persoanele cu deficiențe de vedere. Este vorba despre un nou concept de mobilitate în infrastructura urbană, așa ca persoanele cu nevoie speciale să se simtă în siguranță în viața zi de zi”, a remarcat managerul.

Neli MUNTEAN, manager financiar, UTM, responsabilă de implementarea proiectului DANOVA, s-a referit la Apelul de idei pentru servicii de transport mai accesibile pentru nevăzători. Ideile vor fi evaluate de către un juriu internațional și interdisciplinar, iar obiectivul evaluării va consta în gradul de calitate și utilitate a ideilor. Anunțul despre câștigător va fi făcut la 1 decembrie 2021, iar câștigătorul își va putea prezenta ideea la Conferința internațională din Viena. Ideea câștigătoare va fi publicată în materialele oficiale ale proiectului, iar autorul va putea face cunoștință nu doar cu partenerii proiectului, dar și finanțatorii. Sunt îndemnați să aplice: inovatorii, persoanele creative, antreprenorii, tinerii. Apelul este deschis din 1 septembrie până pe 15 octombrie, iar prima evaluare a propunerilor de proiecte va fi efectuată la mijlocul lunii noiembrie 2021.

Peste 30 de milioane de persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere sunt înregistrate în Europa, care nu pot călători independent, deoarece mai mult de 96% din sistemul de transport european, în special în regiunea Dunării, nu este complet accesibil pentru aceste persoane.

Invitat să participe la conferință, Nicolae CIOBANU, specialist principal pe activitatea Asociației Nevăzătorilor din Moldova, problemele sociale, cultură, sport, mass-media și activitatea organizațiilor teritoriale în RM, a declarat că persoanele cu deficiențe de vedere, membri ai asociației, salută ideea proiectului DANOVA. Astăzi, având acces la diferite accesorii performante precum telefoane, calculatoare, la acestea ar putea fi instalate anexe digitale pentru a oferi acces pentru persoanele nevăzătoare la serviciile de transport puse la dispoziție de fiecare instituție de transport. Pentru ca aceste servicii să fie mai eficiente, ar fi bine să fie prezentate având la bază psihologia persoanelor cu deficiențe de vedere. În cadrul Aeroportului Internațional Chișinău este necesar să existe un ghid digital, care ar indica unde se găsesc diferite servicii (ghișeul de bilete, sala de pasageri, magazine etc.), să fie desemnat un responsabil pentru acordarea serviciilor de ghidare în spațiul Aeroportului persoanelor nevăzătoare. În sălile instituțiilor de transport ar fi oportună instalarea unor panouri de informație atât vizuală, cât și sonoră. Totodată, în telefoane ar fi utilă instalarea unui program tip GPS, care să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze în stradă.

La evidența Asociației, sunt circa nouă mii de persoane cu deficiențe de vedere de grad sever, accentuat și mediu, dar în țară sunt circa 20 de mii de astfel de persoane. Asta, având în vedere că la Asociație vin cei care au peste 18 ani și până la vârsta de pensionare.

Scopul principal al proiectului DANOVA este de a îmbunătăți accesibilitatea aeroporturilor, porturilor, stațiilor de tren și autobuz pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, pentru a le permite să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport.

Pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere este extrem de dificil și, în unele cazuri imposibil, să folosească transportul convențional – avioanele, trenurile, transportul public urban. Motivele sunt diverse: ei nu au acces egal la informațiile vizuale sau scrise; personalul nu este adesea instruit pentru a sprijini și comunica în mod adecvat cu pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere; lipsa unei infrastructuri accesibile în mod adecvat pentru aceste persoane; diferențele dintre legislațiile naționale cu privire la accesibilitate existente de la țară la țară etc.

În Regiunea Dunării există o cerere din ce în ce mai mare din partea organizațiilor care angajează și reprezintă persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere pentru a îmbunătăți sau înființa noi servicii care vor face mediul facilităților de transport mai incluziv, mai accesibil, iar pasagerii nevăzători vor fi tratați ca egali.

Obiectivul DANOVA rezidă în satisfacerea acestor nevoi și o abordare transnațională prin:

– studierea internațională a celor mai bune practici și soluții care urmează să fie implementate în regiunea Dunării;

– strategie de valorificare – pentru a sprijini factorii de decizie în transferul de cunoștințe și soluții identificate într-un mod eficient;

– implicarea părților interesate în procesul de proiectare a unui nou concept transnațional de sistem de transport în Regiunea Dunării, care să fie pe deplin accesibil pasagerilor nevăzători și cu deficiențe de vedere;

– testarea soluțiilor inovatoare în țările implicate în proiect;

– pregătirea personalului cu privire la modul de utilizare a serviciilor noi și la modul de asistare și comunicare adecvată cu pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere.

Consorțiul de parteneri e condus de Aeroportul Dubrovnik (Croația), fiind unul bine echilibrat în ceea ce privește implicarea aeroporturilor, porturilor, mediului academic, autorităților locale și asociațiilor care reprezintă persoanele nevăzătoare: Aeroportul Žilina, Aeroportul Budapesta, Centrul pentru Transporturi din Budapesta, Universitatea din Maribor, Asociația Bulgară pentru Transfer de Tehnologie și Inovație, Uniunea Croată a Nevăzătorilor, Federația Austriacă a Nevăzătorilor și Persoanelor cu Deficienţe de Vedere, Autoritatea Portuară din Dubrovnik, Municipiul Maribor, Aeroporturile Muntenegrului, Portul Kotor, Aeroportul Internațional Sarajevo și Universitatea Tehnică a Moldovei.

UTM este parte a acestui proiect din 15 februarie 2021 prin intermediul Centrului de Cercetare „Observatorul de Siguranță a Infrastructurii Rutiere – OSIR” din cadrul Departamentului Ingineria Infrastructurii Transportului, FUA, fiind înregistrat în Platforma pentru Gestionarea Asistenței Externe (PGAE) cu ID 8721186315739.

Mai multe detalii pot fi obținute la managerul de proiect, dr. Ilie BRICICARU: ilie.bricicaru@dmmc.utm.md.

Informații despre proiect:

Număr proiect: DTP543 DANOVA

Data de începere: 01.07.2020

Data de încheiere: 31.12.2022

Buget total: 2.192.546,66 Euro

Contribuție FEDR: 1.739.970,00 Euro

Contribuție IPA II: 362.130,00 Euro

Buget ENI-MD: 90.446,67 Euro (inclusiv contribuția UTM – 13.567,000 Euro).

[av_gallery ids=’93865,93866,93867,93868,93869,93870,93871′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’7′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-q6h1vq’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU