- UTM - https://utm.md -

Vasile CHIRIAC – IN MEMORIAM

29.01.1955 – d. 15.06.2021

originar din satul Suruceni, raionul Ialoveni

 Colectivul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru a Universității Tehnice a Moldovei este profund îndurerat de trecerea la cele veșnice a conf. univ., dr. Vasile CHIRIAC, titular în cadrul Departamentului Inginerie Civilă și Geodezie și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

 

Vasile CHIRIAC și-a început activitatea la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, în anul 1999, la fosta Catedră Geodezie, Cadastru și Geotehnică, în prezent Departamentul Inginerie Civilă și Geodezie.

Pe durata celor 22 de ani de activitate a contribuit enorm la formarea studenților și absolvenților programului de studii de licență “Inginerie Geodezică și Cadastru” și programului de master „Geomatică și Cadastru”, fiind conducător științific la peste 70 de teze de licență și de master, autor a 60 de publicații, având importante publicații și în reviste cu IF. Conducător de doctorat a 5 doctoranzi ai UTM. Membru și manager al 7 proiecte educaționale și de cercetare, alături de colegii de la FCGC.

A avut o activitate dedicată în totalitate domeniului geodeziei. Imediat după absolvirea Școlii Superioare Militare de Cartografiere din Sankt-Petersburg, Rusia, activează în perioada anilor 1976-1985 în calitate de inginer topograf militar în unitățile militare topogeodezice ale fostei Armate Sovietice. Ulterior, în 1985-1988, își continuă studiile la Academia Militară și Inginerie din orașul Moscova, Rusia, unde rămâne să activeze, iar în 1991 obține gradul de doctor în științe tehnice în domeniul geodeziei.

În 1992 revine pe plaiurile moldave și se angajează la Serviciul Topografic Militar al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Este implicat la perfectarea actelor normative și legislative în domeniul geodeziei, iar în 1994 este numit șef al Serviciului Topografic Militar al Armatei Naționale. În 2004 este ales Comandor-Rector al Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din Republica Moldova.

Concomitent cu activitatea desfășurată la Universitatea Tehnică a Moldovei, este implicat, din 1999, în dezvoltarea Rețelei Geodezice Naționale de ordinul 0-1-2, Rețelei de Nivelment, Rețelei Gravimetrice, perfectarea modelului cvasigeoidului pe întreg teritoriul Moldovei. A lucrat și în producere,  alături de foștii săi studenți și s-a bucurat mereu de aprecierea meritelor sale în domeniul Geodeziei din Republica Moldova.

Aducem un ultim omagiu celui care a fost un profesionist exemplar, un model de conduită academică ce va rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră.

(Visited 479 times, 1 visits today)