Rectorul UTM, Viorel BOSTAN, întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în RM, Yoshihiro KATAYAMA

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a avut, astăzi, 16 iunie, o întrevedere cu Excelența Sa, Yoshihiro KATAYAMA, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, rectorul Viorel BOSTAN, a exprimat mulțumiri Guvernului nipon, Agenției JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency și UNOOSA – United Nations Office for Outer Space Affairs pentru șansa deosebită și suportul continuu și beneficiile pe care le va aduce lansarea primului nanosatelit al Republicii Moldova – „TUMnanoSAT”, proiectat și dezvoltat, în conformitate cu standardul internațional CubeSat, în cadrul Centrului Național Tehnologii Spațiale UTM (CNTS).

Domnul rector a amintit că în iunie 2019 echipa CNTS a fost selectată pentru Programul KiboCUBE pentru lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE. Astfel, colaborarea dedicată dintre UNOOSA și JAXA în utilizarea ISS KiboLancer pentru lansarea nanosateliților tip CubeSat s-a extins, având ca partener și Universitatea Tehnică a Moldovei. Startul oficial al proiectului de lansare în spațiu a primului satelit al RM în cadrul programului KiboCUBE sub auspiciile UNOOSA și JAXA a fost dat în septembrie 2019, în cadrul reuniunii JAXA-TUM-UNOOSA, găzduită de CNTS-UTM, cu participarea mr. Masayuki GOTO, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), technical coordinator of the KiboCube project / Mr. Tetsuro MIZUNO, Japan Manned Space Systems Corporation (JAMSS).

De asemenea, rectorul a subliniat și inaugurarea laboratorului metrologic Mitutoyo la UTM și contribuția generoasă a companiei japoneze, lider mondial în domeniul metrologiei, care a donat Universității Tehnice o mașină de măsurat în coordinate, manuală, tip Crysta Plus M443, capabilă să realizeze măsurători cu pas digital de 0.0005mm și acuratețe de (3.0+4L/1000) μm, considerată de specialiștii în domeniu drept una din cele mai performate mașini din aceasta categorie, precum și un calculator cu programul MCOSMOS inclus.

În același context se înscrie și cooperarea fructuoasă pe domeniul automotive, Japonia fiind una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova, iar relațiile de parteneriat cu fabricile de cablaje, „Sumitomo” și „Fujikura”, fortifică formarea competitivă a viitorilor ingineri, absolvenți ai UTM.

(Visited 30 times, 1 visits today)