Cunoscutul jurnalist Pavel ZINGAN a publicat pe site-ul omonim pavelzingan.md un amplu interviu cu Dinu ȚURCANU, prorector al Universității Tehnice a Moldovei pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare.

Cu titlul sugestiv „Вам нужны IT-шники на работу? Тогда сделайте это!” – „Aveți nevoie de specialiști IT? Implicați-vă!”, interviul abordează  un subiect de mare actualitate – lipsa acută de specialiști calificați în domeniul IT. Este mai curând un apel către fondatorii, managerii companiilor IT de a descoperi și implementa soluții pertinente în problema dată, acestea fiind însă în niciun caz de scurtă durată, ci de perspectivă strategică. Un argument elocvent în acest sens este și faptul că la ora actuală Republica Moldova are cca 2000 de companii IT, iar Universitatea Tehnică produce anual doar 600 de tineri specialiști IT – aproximativ o treime din necesar.

În afară de criză severă a specialiștilor calificați, prorectorul Dinu ȚURCANU scoate în evidență mai multe probleme stringente din industria IT:

  • „Avem prea puține start-up-uri de succes, de parcă singura soluție ar fi outsourcing-ul de servicii IT…”;
  • „Mulți dintre candidații la studii și-ar dori să urmeze o specialitate IT, dar evită să dea admiterea la FCIM, pentru că „se tem” de matematică și fizică – se resimte criza de profesori în școli și licee la aceste discipline”;
  • „Fiind în căutare de specialiști calificați, Vlad NANU de la compania britanică AMDARIS, care are o extensie și în R. Moldova, a publicat un clip video, în care, prezentându-și compania, a spus de ce fel de specialiști are nevoie și cu cât este dispus să-i plătească. Astfel, a schimbat destinele mai multor tineri…”

Interlocutorii au fost unanimi în ideea de a-i îndemna pe managerii companiilor IT din Moldova să urmeze la admiterea din acest an exemplul lui Vlad NANU de la AMDARIS: să-i motiveze pe tineri să urmeze studii în domeniul IT. Apelul practicienilor ar constitui o completare solidă a îndemnului UTM către candidații la studii. Merită să încercăm!

Interviul a fost însoțit de motto-ul „BE GREAT TOGETHER POWERED BY TEKWILL” – un motiv de mândrie pentru noi, Centrul de excelență în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor TEKWILL  fiind un partener strategic al UTM.

http://pavelzingan.md/dinu-curkanu-vam-nuzhny-it-shniki-na-rabotu-togda-sdelajte-eto/?fbclid=IwAR2-boGavDq_ojL8kxnLjXJAw4aAzYyKwuZydPi3aBlbvi1nsHNGL9FMr8I

(Visited 451 times, 1 visits today)